Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen mener det viktigste er ikke hvor mye man veier, men hvordan kroppen presterer.
Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen mener det viktigste er ikke hvor mye man veier, men hvordan kroppen presterer.

Vekt-debatten: – Må være litt forsiktig hvordan man ordlegger seg

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg mener åpenhet innad i laget er det viktigste når det kommer til vekt og toppidrett. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag fortalte TV 2 om skiskytter Fanny Horn Birkeland, som i vår og sommer har tatt grep for å gå ned i vekt.

– Sier du ordet «slanking» i vårt miljø, så er det – hjelp, hva gjør vi nå? Ikke snakk om det liksom. Vi må få større åpenhet om dette temaet, sa da TV 2 snakket med hun i Prato Piazza.

– Åpenhet viktigst
I langrennsleiren er de imidlertid av en litt annen oppfatning.  

– Jeg opplever ikke at det er så mye hysj-hysj. Ikke mens jeg har vært på laget. Men man må gjerne være litt forsiktig med hvordan man ordlegger seg. Hvordan tingene blir sagt og hvordan det blir oppfattet er to vidt forskjellige ting. Jo mer man kan snakke om det innad i en gruppe, jo lettere er det å ikke bomme med eventuelle kommentarer. Det er ikke alt som alle trenger å vite og prate om. Det viktigste er at vi er trygg på hverandre, sier Ingvild Flugstad Østberg til TV 2.  

Flugstad Østberg får støtte fra Marit Bjørgen, som mener at åpenhet innad på landslaget er det viktigste. 

– Det spørs hvordan du ser på det. I forhold til vårt lag og vårt støtteapparat så er det åpent om det. Og vi har åpen dialog i laget om det. Og det er det viktigste. Hva vi bringer utad har ikke noen betydning så lenge vi innad i laget er åpne om det, sier Bjørgen til TV 2. 

Fokus på trening
Begge langrennsløperne mener det viktigste er å ha fokus på trening og hvordan kroppen presterer. 

– Man prøver hele tiden å gjøre det som er mest mulig optimalt for å prestere. Å hele tiden optimalisere på det som går på næring underveis i økten, drikke i økten, restitusjon og mat ellers. Man har en god dialog med de som er på Olympiatoppen. Men det er jo trening som er det viktigste, men man må ha med hele pakka for at man skal bli best i verden, sier Flugstad Østberg videre. 

– Men er det ikke sånn i langrenn at man ikke må være for tung?

– Det går ikke så mye på tall og vekt. Det er helst journalister som prater om det. Det handler mest om å ha en kropp som presterer. Og sånn som man ser i langrenn – og som jeg synes er fint – er at man kan gå fort med forskjellige typer av kropper. Og det er moro å se. Et tall trenger ikke si alt. Det sier ikke noe om hvor sunn du er. Jeg vet ikke om alle har noe med det heller, sier hun. 

Bjørgen: – Feil å si at vekt er viktig
– Det blir feil å si at vekt er viktig. Vi trener 900-1000 timer i året og vi er ikke feite. Det er helt feil å si. Noen har mer muskler enn andre og det er den vektforskjellen som er. Har man mer muskler så har man større fordeler andre plasser. For min egen del har jeg jo vært en av de som har vært større i miljøet. Jeg har hatt mye muskler. Jeg har vært tålmodig og jobbet for å skape en kapasitet som kan flytte den kroppen. Og jeg har vunnet mange skirenn uten å være noen lettvekter, legger Marit Bjørgen til. 

Langrennsdronningen, som venter sitt første barn i desember, er åpen om hvor mye hun veier. Men hun skjønner at ikke alle vil ut med det.  

– Jeg forstår at ikke alle vil si det. Det en individuell sak. Og alle har ikke lyst til å prate om hvor mye man veier. Og det må man akseptere. Og ikke minst er vi forskjellige i kroppsfasongen. Det ser du jo på laget også. Vi er ti jenter på lag og alle er forskjellige. Det må man bare akseptere, sier hun.