Slik straffet Anders Jacobsen dem som mobbet lillesøsteren Lisa

Den tidligere skihopperen ikke nådig mot søsterens plageånder. I kveld blir trakassering av personer med Downs syndrom satt på dagsordenen i «Hvem bryr seg».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I «Hvem bryr seg» settes søkeyset på hvor mye nordmenn egentlig bryr seg om hverandre. 

I torsdagens program er ett av fokusene på personer med Downs syndrom og at flere av dem opplever en nedlatende holdning, både i hverdagen og i arbeidslivet.

I programmet møter vi tidligere skihopper Anders Jacobsen (30), som har en lillesøster med syndromet, Lisa Jacobsen . 

Lisa forteller at hun møter alle mennesker med et åpent sinn, men at hun ikke alltid møter gjengjeldelse. 

– Jeg prøver så godt jeg kan å være en god person man kan stole på. Og å være venn med nesten alle. Men det er ikke så kjempelett på grunn av hvordan noen folk ser på meg. Jeg vil ikke at noen skal behandle meg som et barn. 

Kastet mobberne i bekken

Storebror Anders, som også deltok i underholdningsprogrammet «Skal vi danse» i 2011, innrømmer at det til tider har vært tungt å være vitne til hvordan omverdenen har behandlet Lisa. Han fant på en noe utradisjonell straff til mobberne. 

– Når man har en lillesøster som er helt unik og litt annerledes, blir man beskyttende og kanskje overbeskyttende. Da jeg gikk på ungdomsskolen og Lisa fortsatt gikk på barneskolen ... Når du ser noen som går etter Lisa og snakker stygt og småpirker og sånne ting, da er det tøft å være storebror. Jeg var ikke nådig da. Da havnet de i bekken! 

– Det finnes folk som ser tydelig ned på henne

30-åringen er ikke i tvil om at det finnes mange som behandler mennesker med Downs syndrom annerledes. 

– Det har vært mange sånne episoder som har vært urettferdige, hvor jeg veldig tydelig ser at folk ikke behandler Lisa for hvem hun er. Det finnes folk som ser tydelig ned på henne i stedet for å se på alle egenskapene hennes og hvor morsom og sosial hun er, smiler han mot søsteren, samtidig som begge får tårer i øyenene.

– Kan ikke love at jeg ikke kommer til å gråte

I torsdagens program møter vi også Marte Wexelsen Goksøyr (32). Hun spiller i episoden en pølseselger på en bensinstasjon i Oslo. Selv om den fordomsfulle kunden som behandler henne dårlig kun er en innleid skuespiller, innrømmer hun i programmet at hun er spent på hvordan hun selv kommer til å reagere på å bli trakassert foran skjulte kameraer.

– Jeg kan ikke love at jeg ikke kommer til å gråte, men jeg skal se det litt an, sier hun. 

Wexelsen Goksøyr er forfatter, foredragsholder og skuespiller og også en talsperson for mennesker med Downs syndrom. I 2012 mottok hun også Stolthetsprisen for innsatsen hun har gjort i kampen mot diskriminering av funksjonshemmede.

Prisen deles ut til gis til folk som gjør seg bemerket i kampen mot diskriminering av funksjonshemmede.

– Hun får prisen fordi hun er stolt, sterk og synlig, het det i kunngjøringen fra Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for Utviklingshemmede og Uloba. 

Om noen reagerer på kundens dårlige behandling av Marte, kan du se i Hvem bryr seg klokken 20.00 på TV 2.