KUNNSKAPSNIVÅET MÅ OPP: – Fremover vil vi være helt avhengige av at alle – også foreldre – får mer kunnskap om ernæring, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen til TV 2. Foto: TV 2.
KUNNSKAPSNIVÅET MÅ OPP: – Fremover vil vi være helt avhengige av at alle – også foreldre – får mer kunnskap om ernæring, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen til TV 2. Foto: TV 2.

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet"> </span>TV 2s ekspert: – Åpenhet alene er ikke nok

– Man skal ikke slanke seg til gull

Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener vekt overhodet ikke skal være tema for 15-16 år gamle utøvere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er helt enig med Fanny Horn Birkeland (27). Vi må få slutt på hysj-hysj-kulturen. Det å snakke om dette er veldig viktig, sier professor i fysisk helse, Jorunn Sundgot-Borgen, til TV 2.

Onsdag fortalte TV 2 om skiskytter Fanny Horn Birkeland, som i vår og sommer har tatt grep for å gå ned i vekt.

– Sier du ordet «slanking» i vårt miljø, så er det – hjelp, hva gjør vi nå? Ikke snakk om det liksom. Vi må få større åpenhet om dette temaet, sa da TV 2 snakket med hun i Prato Piazza.

Professor: – Det kan gå veldig galt
Professor Sundgot-Borgen er enig med Horn Birkeland, men mener det også er viktig å huske på at det går et skille mellom det å være toppidrettsutøver – og det å være ung og på vei opp.

– Man må skille mellom en moden, etablert og trygg utøver, som for eksempel Horn Birkeland, og en ung skiskytterjente på 15-16 år. For jenter i den alderen er det ikke greit at vekt er et tema. Disse jentene skal ikke slanke seg, sier Sundgot-Borgen bestemt, før hun fortsetter:

– Unge utøvere som trener mye skal ikke ha behov for å redusere vekten. Derimot skal de ha et behov for å optimalisere næringsinntaket. Å sette i gang en slankeprosess når man er i kroppslig utvikling, skal ikke være tema. Det kan gå veldig galt.

Gustad: – Trenerne må være ekstra bevisste
TV 2s ekspert Randi Gustad sier det er bra med åpenhet rundt temaet, men at det heller ikke må bli for mye av det gode.

– Det er vel og bra med åpenhet, men blir det for mye fokus på det, kan det ha en effekt som man ikke ønsker. Man kan rett og slett bli for opphengt i det, sier Gustad, som mener manglende kompetanse er blant årsakene til at vektdiskusjonen ofte blir hysjet ned.

– En ting er toppidrettsutøverne – som har et helt team rundt seg med ernæringsfysiologer og leger som følger dem opp. Men idrettsungdom flest har ikke tilgang til disse resursene på den samme måten, og dermed må trenerne være ekstra bevisste på å gi de riktige beskjedene.

– Det er en ærlig sak at man kan fremkalle bedre prestasjoner ved å gå ned i vekt, men det er viktig at hele menneske sees, og ting må kommuniseres på en tydelig og profesjonell måte, legger hun til.

– Skal ikke slanke seg til gull
Sundgot-Borgen er klokkeklar på at unge utøvere ikke skal slanke seg.

– De skal ikke det! At etablerte utøvere går inn for vektreduksjon i kontrollerte former, er helt greit, men det skal ikke være slik at man skal slanke seg til gull, sier professoren, som er enig i det Gustad sier om manglende kompetanse.

– Trenere og ledere vet kanskje ikke helt hvordan de skal håndtere den prestasjonsvariabelen som vekt faktisk er. Fremover vil vi være helt avhengige av at alle – også foreldre – får mer kunnskap om ernæring. I den anledning vil åpenhet være avgjørende. Åpenhet og kompetanse.

– Åpenhet alene er ikke nok. Det handler om kommunikasjon og kompetanse, og om hvordan dette formidles overfor de utøverne det gjelder, sier Randi Gustad.