Tusenvis av desperate flyktninger håper på en togbillett til frihet 

Hundrevis av flyktninger og migranter stormer tog på Keleti-stasjonen i Budapest etter at politiet trakk seg tilbake fra området rundt stasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det utspiller seg kaotiske scener på jernbanestasjonen i den ungarske hovedstaden i morgentimene torsdag etter at fortvilte og frustrerte flyktninger og migranter forsøker å presse seg inn på et av togene som står på stasjonen.

Politiet flyttet seg

Tusenvis av flyktninger strømmet på da Keleti-togstasjonen i Budapest ble åpnet like over klokken 8 i dag etter at politiet trakk seg tilbake. Myndighetene har holdt stasjonen stengt for flyktningene de siste to dagene, hvor politiet har slått en jernring rundt stasjonsområdet.

Det går ikke tog

Frustrerte flyktninger omringer toget inne på perrongen – men det skal ikke gå noe direktog til Vest-Europa. Det bekrefter blant annet en talsmann for det ungarske jernbaneselskapet. 

– Selv om togstasjonen har åpnet, så gir det ingen trygghet for flyktningene her i Ungarn, for situasjonen er svært uforutsigbar. Jeg har snakket med flere flyktninger fra Syria, og de uttrykker stor frustrasjon over at de ikke aner hva som vil skje. De føler seg utrygge når de overnatter ute i gatene i Budapest og er redde for ryktene om at de skal interneres i leire eller sendes tilbake til Hellas, forteller TV 2s reporter Øystein Bogen i Budapest.

Vil til Tyskland

Nærmere 2.000 flyktninger og migranter har siden tirsdag blitt nektet å reise videre med tog fra Budapest til Østerrike og Tyskland fordi ungarske myndigheter mener de ikke har de nødvendige dokumentene.

– Ingen har lyst til å bli her i Ungarn eller i Østerrike hvor kapasiteten er sprengt. Alle har lyst til å bosette seg i Tyskland eller Skandinavia. Langs balkanruten som menneskene fra midtøsten tar nordover i Europa har alle fått med seg at Tyskland er velvillige til å ta imot flyktninger, sier Bogen.

Blir ikke stoppet i Wien

Flyktninger som kommer til Wien fra Ungarn, blir ikke registrert eller kontrollert og vil få fortsette reisen vestover, sier Østerrikes politisjef.

– Det vi helt klart ikke kan gjøre, er å sjekke alle disse menneskene som kommer gjennom, klargjøre identiteten deres og kanskje pågripe dem. Det kan vi ikke, og vi har ingen planer om å gjøre det, sa politisjef Gerhard Pürstl torsdag.

Tidligere på dagen stormet flere tusen asylsøkere og flyktninger jernbanestasjonen i Budapest i håp om å komme seg på et tog vestover. Ingen togavganger er imidlertid satt opp, opplyser det ungarske togselskapet. 

Politisk krise

I dag møter den ungarske statsministeren europeiske ledere for å diskutere krisen.
Også i FNs sikkerhetsråd blir flyktningekrisen et tema i dag – da skal de diskutere et resolusjonsforslag om tiltak mot flyktningstrømmen.

– Statsminister Viktor Orbán må møte skolerett for EU-ledelsen i Brussel i dag og forteller hva han holder på med. Det kan være første kritt på veien til å få løst opp i denne floken. Men EU-landene har ulikt syn på hva som bør gjøres og hva de føler seg forpliktet til, sier Bogen. 

(TV 2/NTB)