UFIN: Håvard Nortdveit setter inn ei takling på Simone Zaza i kampen mot Italia på Ullevaal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UFIN: Håvard Nortdveit setter inn ei takling på Simone Zaza i kampen mot Italia på Ullevaal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tjuvtriksene landslaget vil bruke for å sikre norsk EM-plass

– Jeg kan bli veldig ufin, sier Håvard Nordtveit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SOFIA (TV 2): Norges kamp mot Bulgaria torsdag kveld er av mange blitt holdt frem som en skjebnekamp.

Med seier er Norge fem poeng foran bulgarerne og har langt på vei sikret minst playoff-plass i gruppen med tre kamper igjen.

Selv om NFF freder Per-Mathias Høgmo påfølgende TV 2-ekspert Mini Jakobsens krav om at landslagssjefen må gå om det ikke lykkes å nå playoff står uhyre mye på spill.

– Det er gøy og pirrende med slike kamper, selv om man har vært med på det før. Det er slike kamper vi må vinne, men vi må huske på at Bulgaria også har et trykk på seg. De må faktisk vinne for at de skal være med i kampen resten av kvalifiiseringen. For oss er det viktigst å unngå å tape, sier Håvard Nordtveit.

Nordtveit, enten han blir foretrukket på midten eller som midtstopper får en stor og viktig rolle i det defensive som vil prioriteres.

Tjuvtriks på kanten

Men hvor langt er landslagsspillerne villig til å gå for å forsvare målet, eller få det ekstremt viktige målet? TV 2 tok en runde med en del av spillerne på laget.

– Jeg kan bli veldig ufin, innrømmer Nordtveit.

– Det er instinktet som kommer frem når det lukter tre poeng om vi kjører på videre. Da må man kanskje gå over noen grenser man ikke har gjort før. Gå litt ekstra i duellene og være helt på grensen. Det kan være den ballvinningen som gjør at man vinner kampen.

Han hevder imidlertid at det ikke blir stygt. Han går aldri inn for å plage en motstander gjennom å tråkke på skoene, holde i trøyen eller annet mens ballen ikke er i nærheten.

– Vi er nordmenn – og det medfører at vi egentlig er veldig snille. Vi kan nok bli litt tøffere, men sånn ufin det er ikke nødvendig.

Spissene vil irritere

En som operer i den andre enden av banen og møter sin andel midtstoppere som kanskje ikke har en like nobel holdning som Nordtveit på temaet, er navnebror og spiss Håvard Nielsen.

– Jeg har ingen veldig stygge tjuvtriks. Det kan bli litt holding, litt albuer og lignende ting. Kan komme med noen gloser og prøve å psyke dem ut. Det er ikke veldig stygt, men det kan helt klart irritere motspillerne, sier Nielsen.

– Jeg går og prater litt til forsvarerne, prøver å gi dem en liten mental knekk. Spør dem hvorfor de gjør det og det. Gnir det litt inn om de ikke har en heldig involvering. Men ellers trykker jeg alltid til i duellene, sier spisskollega Alexander Søderlund til TV 2.

Tettey tar gjerne et gult kort

En som ikke er kjent for å gi ved dørene der er Alexander Tettey. 

Norwich-spilleren mener det er nettopp dette han kan være med å bidra med dersom han får tillit av Per-Mathias Høgmo.

– Jeg går inn i dueller for å vinne. Hvis ikke hadde jeg ikke spilt i Norwich eller Premier League. Sjefen liker ikke å se oss tape 50/50-dueller. Så jeg går inn for å vinne alle sammen, sier Tettey til TV 2.

– Men har du noen irriterende triks på lur?

– Jeg gjør jo alt for at det skal bli poeng, men man må jo være litt forsiktige. Jeg har tre gule kort på tre kamper i Norwich denne sesongen, alle var for å hindre overganger i mot. Det kommer jeg nok til å gjøre om det kreves, men det gjør alle, sier midtbanespilleren.

– Når man spiller mot en spiller som man føler får deg til å jobbe ekstra hardt så må man sette inn en takling som sier til ham at han ikke kan holde på på den måten. En som setter deg i respekt, flirer han.

SETTER SEG I RESPEKT: Alexander Tettey takler Jermain Defoe under en Premier League-kamp.  FOTO: RICHARD SELLERS /
SETTER SEG I RESPEKT: Alexander Tettey takler Jermain Defoe under en Premier League-kamp.  FOTO: RICHARD SELLERS /

– Kan klippe ned motstanderen

Brødrene Veton og Valon Berisha, for første gang i en landslagstropp sammen, er enig med Tettey.

– Det er jo litt knuffing og holding. Men det er jo slikt som skjer gjennom hele kampen. Det skal man ikke finne seg i. Jeg vil tro at Bulgaria er av den typen som spiller røft der, sier yngstebror Veton.

– Jeg gjør ingenting spesielt, men det er klart at jeg har lettere for å klippe ned noen som er på vei gjennom mot slutten av kampen og det må til for at vi tar tre poeng, slår Valon Berisha fast.

Nyland vil gjøre spissene redde

Men hva med de som kommer seg forbi alle de tøffe taklingene, all trøyeholdingen og de spydige stikkene fra utespillerne?

De skal opp mot keeperkjempen Ørjan Nyland som er veldig bevisst på hvordan han fremstår i slike situasjoner.

– Jeg prøver å se størst mulig ut når jeg møter folk, sier Ørjan Nyland.

– Jeg har en tilstedeværelse som er viktig i stilen min, og jeg går alltid opp på tå og er sterk i kroppen om det blir nærkontakt med noen. Jeg føler at jeg har fått betalt for å trene i styrkerommet. Håpet er at de skal være litt redd for meg når vi stormer mot hverandre eller står øye til øye.

Så får vi se om det er nok når Norge møter Bulgaria på Valeri Levski nasjonalstadion i Sofia torsdag kveld.