Ny fremgang for de borgerlige

Både Høyre og Fremskrittspartiet går frem på TV 2s ferske gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvveis i den første innspurtuken av valgkampen, fortsetter Høyres fremgang på det nasjonale kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2.

Blå opptur

Høyre går frem med 0,6 prosentpoeng til 26,1 prosent, som er den høyeste oppslutningen partiet har hatt siden den første målingen i august.

Også Fremskrittspartiet går frem med 0,7 prosentpoeng til 9,7 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er stadig flere tidligere høyrevelgere som sier at de vil stemme på partiet. Andelen høyrevelgere som er trofaste mot partiet fra forrige kommunevalg, er nå på 69 prosent, som er den høyeste lojaliteten vi har målt i valgkampen.

KAN JUBLE: Både Høyre og Frp går frem på TV 2s ferske måling. Her er partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) sammen på Oslo S da de orienterte om fordeling av belønningsmidler fra samferdselsdepartementet for 2015.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KAN JUBLE: Både Høyre og Frp går frem på TV 2s ferske måling. Her er partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) sammen på Oslo S da de orienterte om fordeling av belønningsmidler fra samferdselsdepartementet for 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Også Fremskrittspartiet mobiliserer stadig flere av sine tidligere velgere ned fra gjerdet, men mister fortsatt mange til Arbeiderpartiet.

Ap på stedet hvil

Etter to dager på rad med tilbakegang står Arbeiderpartiet på stedet hvil med 32,0 prosent. 

For første gang på ett år mister nå Arbeiderpartiet flere av sine tidligere velgere til Høyre enn det de er i stand til å hente tilbake fra det største regjeringspartiet. Ap mister også velgere til Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Sp store på bygda

Senterpartiet oppnår 7,3 prosent (- 0,1), som vil være et godt kommunevalgresultat. Partiet har mange tidligere velgere på gjerdet, men henter samtidig nye velgere fra nesten alle de andre partiene.

I de minst sentrale kommunene svarer hele 26 prosent av de spurte at de vil stemme Senterpartiet.

Bunnotering for Venstre

Venstre får bare 4,3 prosent (- 0,2), som er den laveste oppslutningen på alle våre målinger i valgåret 2015. Ingen andre partier har like lite trofaste velgere. 

SV er dagens taper med en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng. Partiet får nå 4,7 prosent.

Etter fremgang i går får Kristelig Folkeparti 5,2 prosent (- 0,3). Partiet holder godt på sine tidligere velgere, men henter svært får nye velgere fra andre partier.

MDG får 5,3 prosent, det samme som partiet fikk tirsdag kveld. Rødt får 2,5 også det samme oppslutning som på forrige måling. Andre partier får 2,9 prosent, også det uendret. I gruppen Andre er Pensjonistpartiet størst med 0,7 prosent. Ellers består denne gruppen i stor grad av navngitte lokale lister. 

Målingen er tatt opp av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1483 personer med stemmerett i tidsrommet 31. august. - 2. september. 72,2 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,3 prosentpoeng.