Birkeland om vektproblemene: – Gikk opp i vekt med Olympiatoppens råd

Nå har skiskytteren endelig fått bukt med vektproblemene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prato Piazza/Livigno (TV 2): Fanny Horn Birkeland er eksemplet på at toppidrettsutøvere er som alle oss andre: noen sliter med at badevekta viser for mye.

– Knalltøff prosess
Skiskytteren tok grep, gikk ned i vekt og opplever framgang, men forbanner alt hysj-hysj om vekt og toppidrettsutøvere.

– Sier du ordet slanking i vårt miljø, så er det hjelp, hva gjør vi nå? Ikke snakk om det liksom. For meg er ernæring like viktig som for eksempel restitusjon i alt som må på plass for å lykkes i toppidrett. Og like naturlig. Jeg er lært opp til å ha et naturlig forhold til kropp og vekt og mener at vi må få større åpenhet om temaet, sier Horn Birkeland til TV 2.

Vi møter den nygifte skiskytteren (giftet seg i sommer med skiskytter Lars Helge Birkeland) i den italienske fjellheimen Prato Piazza, en plass som Ole Einar Bjørndalen har beskrevet som paradis på jord.

27-åringen har vært landslagsløper i flere år, men bortsett fra sist vinters verdenscupseier er det blitt mange plasser «bak i køen».

– For å være helt ærlig bestemte jeg meg for fire år siden for å gjøre noe med vekten, for mange er det en enkel jobb, for meg har det vært knalltøft og lang prosess. Jeg har ikke klart det før nå. Det handler ikke bare om å spise mindre. Det å gå ned i vekt må skje på en sunn måte - og jeg må også trives! Mine forsøk har nok strandet på grunn av manglende trivsel.

– Må trives
Horn Birkeland har hatt faglig bistand, men uten at det har hjulpet.

– Derfor har jeg også vært hard i tilbakemeldingene til Olympiatoppen og støtteapparatet vårt og sagt at av og til må vi evaluere og innrømme at ting ikke har fungert. Jeg kan med hånden på hjertet si at de tre årene jeg har jobbet med ernæring, så har det ikke fungert. Jeg har gått opp istedenfor ned i vekt.

– Hva har skjedd nå, du fremstår «lenger» enn i fjor?

– He he, litt av en måte å si det på. Ja, jeg ser nok lenger ut som du sier. Men det er vanskelig å sette fingeren på hvorfor og hva jeg har lykkes med. Jeg var i alle fall fryktelig skuffet etter fem bom på sprinten i VM i Finland i vinter og tenkte at hverken kan jeg gå oppover eller skyte, så nå må jeg gjøre noe drastisk.

– For meg handler det altså om trivsel i hverdagen, og det er ingen automatikk i at dersom du spiser mindre, så går du ned i vekt. Vi er alle forskjellige personer og trenger kanskje ulike måte å gjør det på.

Olympiatoppen vil ikke uttale seg om enkeltutøvere og ønsker derfor ikke å kommentere denne saken overfor TV 2.

– Hva har VM i Holmenkollen til vinteren betydd for din motivasjon på dette området?

– Jeg er jo nesten oppvokst i Kollen, og det er hjemme for meg. Så klart er det viktig. Du får ikke oppleve mange slike begivenheter, og jeg vil gjøre alt som er nødvendig for å ta medalje der.

– Så det å bli noen kilo lettere handlet ikke om å «komme inn i brudekjolen»?

– Jeg kjøpte brudekjolen allerede i vår, men så klart var jeg jo opptatt av å se flott ut i bryllupet. Bryllupsbildene er jo noe som er med deg hele livet.

Bryllupet gikk bra, og som fru Birkeland var hun også imponerende god under skiskytternes NM på rulleski.

– Nå må ingen tro at jeg har blitt bedre av å gå ned i vekt, så enkel er ikke toppidretten. Forskjellen fra før er at samtidig med at jeg har gått ned litt i vekt, så har det vært lettere å trene styrke og hurtighet. Jeg har gått ned i vekt og samtidig fått mer muskler. Og det er ikke slik at jeg ikke unner meg dessert. Jeg er en person som er glad i mat og hygger meg ved måltidene. Jeg må trives, sier Horn Birkeland.

Roses av landslagssjefen
Landslagstrener i skiskyting for kvinner, Stian Eckhoff berømmer jobben Horn Birkeland har gjort fram til i høst.

– Hun har tatt seg skikkelig isammen og det er også noe hun måtte gjøre å kunne klare å hevde seg, sier han.

Eckhoff sier at Horn Birkelland ikke bare er lettere, men at hun også er bedre trent. Han gleder seg over at det øker kvaliteten på treningene.

– Fanny «matcher» faktisk Tiril (Eckhoff) på trening, de virker begge solide, slik det ser ut nå kan de bli jevngode til vinteren. Nå har Fanny hatt en tendens til å være veldig god om sommeren, vi håper at opplegget for denne vinteren skal få henne i toppform til de viktige rennene.