«SNAKKET»: Slik så det ut på badet da Rasmus og familien våknet onsdag morgen. Foto: Rasmus Rypdal
«SNAKKET»: Slik så det ut på badet da Rasmus og familien våknet onsdag morgen. Foto: Rasmus Rypdal

Rasmus (30) våknet til at kloakken flommet opp fra do

– Vi har en ganske fin lukt her i huset, forteller rekkehuseier Rasmus Rypdal på Kongsberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På nesten hele Østlandet har de enorme nedbørsmengdene skapt store problemer onsdag, men tidlig på ettermiddagen forteller NVE at nedbøren har avtatt noe.

Likevel er det ikke noen grunn til å legge vekk paraplyen, for det er et nytt værsystem på vei inn over Agder, og deretter Østlandet. Dette fører til at det fortsetter å regne utover ettermiddagen og kvelden. 

– Toalettet «pratet»

Onsdag morgen ble også veldig annerledes for Rasmus Rypdal (30) på Kongsberg. Han og kona våknet opp til at første etasje av rekkehuset de bor i sto under vann. 

– Kona sprang ned, og da sto toalettet og «pratet», forteller han til TV 2.

Lokket på toalettet sto nemlig og slo mot kanten på grunn av vannmassene som veltet opp. På gulvet var det kloakkvann overalt, noe som også førte til en noe spesiell lukt i huset. 

Følg flommen direkte i TV 2s livesenter

– Vi har nok reddet hele rekken

Den kraftige nedbøren hadde ført til at vannet hadde slått tilbake, og som eneste hus i rekken, har Rypdal sluket i kjelleren. 

– Dermed er vi de heldige som får det opp. Vi har nok reddet hele rekken, så sånn sett er det positivt, sier Rypdal, som tar det hele med stor ro. 

Heller ikke parets halvannet år gamle datter ble særlig berørt av kloakken som veltet inn i huset. 

– Det var mye vann og mye styr, så hun syntes bare det var gøy.

– Mange som har det verre

Selv fikk de ledet vannet ut gjennom en krypkjeller, og etter hvert har det også kommet rørlegger til for å pumpe vannet ut i hagen. Vannet har dermed kun gjort skader på gulv og vegger, i tillegg til de eiendelene de har som står på gulvet. 

– Heldigvis var det ikke noen personlige eiendeler som har gått tapt, men det er uaktuelt å bo der nå, sier Rypdal, som sammen med den lille familien nå trolig må belage seg på å ta inn hos svigerfamilien. 

Nå venter de på at regnet skal avta, slik at de kan få sett hvor store skadene er på huset. Gulvet og vegger gjennomtrukket av kloakk. Dagen har likevel ikke gått rett i dass for denne familien på Kongsberg. 

– Det er mange som har det verre enn oss her, og det er mange hus som kommer til å få store skader. Så vi holder motet oppe, for dette er bare ting. 

Dobbelt så stor trafikk til forskringsselskap

Informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Jon Berge, sier til TV 2 at de nå har dobbelt så stor trafikk inn på telefon som hva de har til vanlig.

– Så store nedbørmengder gjør det vanskelig å redde noe unna. Jeg er spent på det neste døgnet, sier Berge.