EM-KLAR? Kan Gareth Bale skyte Wales til EM i Frankrike neste år de kommende dagene? FOTO: DAVID DAVIES /
EM-KLAR? Kan Gareth Bale skyte Wales til EM i Frankrike neste år de kommende dagene? FOTO: DAVID DAVIES /

Nå kan Bale gjøre det Giggs aldri klarte

Slik ligger det an i gruppene til EM-kvalifiseringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag sparkes det igang en ny runde i EM-kvalifiseringen. Med fire runder igjen begynner det å dra seg til i de ulike gruppene.

Her er en kort oversikt over hvordan det ligger an i de forskjellige gruppene. Premissene er at de to beste lagene i hver gruppe går til EM, sammen med den beste treeren. Deretter skal de åtte resterende treerne ut i play off.

Flere lag som Wales, England, Østerrike og Slovakia kan bli klar for EM i Frankrike neste sommer de neste dagene.

Samtidig er det i bunnen av saken en oversikt over hvem som kan bli potensielle motstandere for Norge i play off om Per-Mathias Høgmos menn blir nummer tre i gruppen.

Kveldens kamper: Aserbajdsjan-Kroatia, Bulgaria-Norge, Tsjekkia-Kasakhstan,Nederland-Island, Tyrkia-Latvia.

Gruppe A:

Island ligger best an i en åpen gruppe A og leder med 15 poeng foran Tsjekkia på 13 poeng og Nederland på ti poeng. Sistnevnte tar i mot Island på hjemmebane torsdag. Skulle islendingene gå seirende ut av den kampen og vinne hjemme mot tabelljumbo Kasakhstan søndag vil Island være klar for EM i Frankrike.

Nederland er treeren med syv tellende poeng ettersom seieren mot Kasakhstan strykes da de ligger sist i gruppen. (Siden alle gruppene har seks lag utenom gruppe I vil resultatene mot tabelljumboen i gruppene A til H bli strøket på tabellen over tredjeplassene).

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe A

Gruppe B:

Wales kan med to strake seire borte mot Kypros og hjemme mot Israel være klar for sitt første store mesterskap siden 1958. Gareth Bale og co leder gruppen med 14 poeng foran Belgia med elleve poeng og Kypros på ni poeng. Kypros kan fortsatt komme a poeng med Wales om de vinner resten av kampene og Wales taper, men Wales vil ha Kypros på innbyrdes oppgjør. Belgia kan med to strake seire ta et stort steg mot EM, ettersom de er nummer to i gruppen og møter blant annet Kypros borte søndag.

Selv om Kypros ligger på 3. plass i gruppen er det Israel som er treerne i gruppen med seks tellende poeng. Det er på grunn av at begge seirene Kypros har mot tabelljumbo Andorra strykes. Bosnia er en outsider i gruppen med sine åtte poeng og kan fort finne på å rappe tredjeplassen fra Israel eller Kypros.

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe B

Gruppe C:

Slovakia topper noe overraskende gruppe C tre poeng foran Spania og seks poeng foran Ukraina. I denne gruppen blir det ekstra spennende ettersom Slovakia skal møte Spania borte lørdag, før det er hjemmekamp mot Ukraina tirsdag. Skulle slovakerne vinne mot Ukraina er de klare for EM i Frankrike, selv om Ukraina i teorien kan ta dem igjen. Slovakia vil da med de to seire mot Ukraina ha de på innbyrdes oppgjør.

I praksis står de tre øverste plassene mellom Slovakia, Spania og Ukraina. Sistnevnte er treeren i gruppen og har seks tellende poeng etter at de to seirene mot Luxembourg er strøket.

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe C

Gruppe D:

En av de mest åpne gruppene er gruppe D der Polen, Tyskland, Skottland og Irland kjemper om de tre øverste plassene. Polen topper med 14 poeng, før Tyskland kommer med 13 poeng, Skottland med elleve poeng, mens Irland er på 4. plass med ni poeng.

Tyskland møter først Polen hjemme i en viktig toppkamp fredag, før de reiser til Skottland for å jakte tre nye poeng mandag. Skulle tyskerne vinne begge kampene vil de overta tabelltoppen og ta et langt steg mot EM. Irland skal møte både Gibraltar og Georgia og kan med full pott virkelig blande seg inn i kampen om å kvalifisere seg direkte til EM.

Skottland er treeren før runden med åtte tellende poeng ettersom seieren mot Gibraltar vil bli strøket.

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe D

Gruppe E:

England topper gruppen suverent med 18 poeng foran Sveits (tolv poeng) og Slovenia (ni poeng). Med seier mot San Marino borte lørdag vil engelskmennene være klar for en tur til Frankrike neste sommer. Slovenia kan i teorien komme a poeng med England med full pott på de fire siste kampene og om England taper resten av kampene, men engelskmennene har Slovenia på innbyrdes oppgjør.

Slovenia er per nå treerlaget i gruppen med seks tellende poeng ettersom seieren mot San Marino strykes, men bak Slovenia lurer både Estland, med tre tellende poeng(en seier og en uavgjort mot San Marino strykes), og Litauen med tre tellende poeng(seieren mot San Marino strykes).

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe E

Gruppe F:
Åpen gruppe som toppes av Romania med 14 poeng før Nord-Irland følger på med 13 og Ungarn med elleve. Er i realiteten de tre lagene som kjemper om de tre øverste plassene. Spesielt hvis Nord-Irland slår Færøyene ( 4. plass) fredag. Romania kan blir klar for EM om Ungarn beseires fredag og tabelljumbo Hellas beseires mandag. Ungarn kan i teorien ta igjen Romania, men rumenerne vil med de to seierene ha ungarerne på innbyrdes oppgjør.

Foreløpig ligger Ungarn på tredjeplassen med ti tellende poeng etter at uavgjort-resultatet mot Hellas strykes.

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe E

Gruppe G:

Østerrike har full kontroll på gruppen og topper med 16 poeng foran Sverige med tolv og Russland på åtte poeng. Med seier over Moldova lørdag, samtidig som Sverige tar poeng mot Russland i Moskva, vil østerrikerne være klar for EM i Frankrike. Vinner Russland vil Østerrike være klar for EM om de tar poeng mot Sverige kommende tirsdag.

Russland er treeren med syv tellende poeng.

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe G 

Gruppe H:

Kroatia topper gruppen med 13 poeng foran Italia med tolv poeng og Norge med ti. Om Norge skulle spille uavgjort eller tape i Bulgaria vil nordmennene bli forbigått av bulgarerne på tabellen. Skulle Italia og Kroatia vinne sine kamper vil også Norge miste kontakten med de to nevnte nasjonene. Vinner Norge i Bulgaria vil nordmennene ha kontroll på tredjeplassen og ha heng på Kroatia og Italia.

Norge er treeren i gruppen med syv tellende poeng ettersom seieren mot Malta ikke vil telle på tabellen over gruppetreerne.

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe H

Gruppe I:

Eneste gruppen med fem lag. Portugal, Danmark og Albania kjemper om de to plassene som gir direkte kvalifisering. Sterk gruppe der de kun skiller to poeng mellom de tre lagene. Portugal topper med tolv poeng, mens både Danmark og Albania har ti. Førstnevnte ligger på 2. plass siden de har Albania på innbyrdes oppgjør, men Albania er også per nå den beste treeren som gir direkte kvalifisering til EM ettersom de har ti poeng(ingen resultater strykes her ettersom det kun er fem lag i gruppen).

Nøkkelkamper i gruppen når Danmark tar i mot Albania hjemme fredag og når Portugal gjester Albania mandag. Taper Albania begge kampen og danskene vinner mandag mot Armenia vil Danmark være klar for EM, mens Portugal vil ha god kontroll på en EM-plass. Albania kan i teorien ta igjen danskene, men Danmark har albanerne på innbyrdes oppgjør.

Få full oversikt over gruppen i altomfotball.no: Gruppe I

Tabell, beste treer:

Albania – 10 poeng (direkte kvalifisert på bedre målforskjell)
Ungarn – 10 poeng
Skottland – 8 poeng
Nederland – 7 poeng
Russland – 7 poeng
Norge – 7 poeng
Ukraina – 6 poeng
Slovenia – 6 poeng
Israel – 6 poeng

Skulle dette stå seg vil Norge som første lag ikke bli seedet i en eventuell play off, ettersom Ungarn, Nederland, Russland og Ukraina er rangert foran Norge på UEFA-rankingen.

(Kilder: uefa.com og altomfotball.no)