«Bølgen» er Norges Oscar-håp

Kan bli nominert i kategorien «Beste fremmedspråklige film» – TV 2s filmekspert er imponert, men ikke helt overbevist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmen med Kristoffer Joner (42), Ane Dahl Torp (40) og Jonas Hoff Oftebro (19) i spissen er Norges Oscar-håp.

Roar Uthaugs «Bølgen» var en av tre mulige kandidater, og var inntil i dag i konkurranse med Martin Dahlsbakkens «Å vende tilbake» og Anne Sewitskys «De nærmeste».

Overbeviste juryen

Produsentene for de tre filmene har presentert hver sin plan for en eventuell Oscar-kampanje, og det var «Bølgen» som imponerte juryen mest og stakk av med seieren.

«Overbevisende uttrykk»

I komiteens begrunnelse, står det: «Fantefilm og Roar Uthaugs film Bølgen fremstår i Oscar-sammenheng som et spennende og originalt valg. Etter Oscar-komiteens mening har filmen om flodbølgekatastrofen som rammer Geiranger sterke filmatiske kvaliteter og et norsk særpreg som gjør den noe langt mer enn den sjangerfilmen, den også er. Filmen har et overbevisende visuelt uttrykk og et overbevisende indre og ytre drama.»

Ekte mennesker

Filmens regissør Roar Uthaug svarer følgende når TV 2 spør om hva han mener skiller denne filmen fra andre amerikanske katastrofefilmer:

CASTEN F.v.: Manusforfatterne Harald Rosenløw og John Kåre Raake, produsent Martin Sundland,  skuespiller Ane Dahl Torp, produsent Are Heidenstrøm, skuespiller Edith Haagenrud, regissør Roar Uthaug og  skuespiller Jonas Hoff Oftebro på den røde løper ved premiere på filmen
CASTEN F.v.: Manusforfatterne Harald Rosenløw og John Kåre Raake, produsent Martin Sundland, skuespiller Ane Dahl Torp, produsent Are Heidenstrøm, skuespiller Edith Haagenrud, regissør Roar Uthaug og skuespiller Jonas Hoff Oftebro på den røde løper ved premiere på filmen " Bølgen " på Colosseum, fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix FOTO: ROALD, BERIT /

– Jeg tror blant annet at man kommer tettere på menneskene i denne filmen. Det er ekte mennesker  som er satt i en reel situasjon som faktisk kan oppstå, det er ikke muskelbunter som sloss mot aliens og andre ting, forteller regissør Uthaug til TV 2.

Ekspertene er usikre

– Dette er jo en katastrofefilm som er amerikanerens egen domene, så jeg er litt usikker på sjansen til å gå hele veien til en nominasjon, sier TV 2s filmekspert Camilla Laache.

Hun mener at dersom den skal ha en sjanse må bli på grunn av historien bak filmen, at dette har skjedd tidligere og at det er en reel mulighet for at det kan skje igjen.

Laache tror ikke filmekspertene i USA vil bli imponert nok over katastrofefilmen, og at de heller ser etter noe mer spesielt i den fremmedspråklige kategorien.

– Det som kan fenge Oscar-komiteen er historien om den «lille» familien som er flettet inn i den større fortellingen. Kanskje har den en mulighet, men jeg tror nok av erfaring at amerikanerne ser etter noe som er litt mer annerledes enn en film drevet av spesialeffekter, sier hun.

Filmen har ennå et langt stykke å gå for å kapre en Oscarstatuett. Nåløyet er trangt, og nok en utvelgelse skal til før «Bølgen» blir nominert i kategorien «Beste fremmedspråklige film».

I fjor var det filmen «1001 gram» av Bent Hammer som ble utvalgt som representant for Norge under Oscar. Filmen ble ikke nominert i kategorien slik «Kon-Tiki» ble året før.