Unge menn uten utdannelse er minst aktive, og dermed mest utsatte for livsstilssykdommer. FOTO: COLOUROBOX / COLOURBOKS
Unge menn uten utdannelse er minst aktive, og dermed mest utsatte for livsstilssykdommer. FOTO: COLOUROBOX / COLOURBOKS

Denne gruppen er et megaproblem 

Unge menn beveger seg alt for lite. Et megaproblem, sier helsedirektøren som er bekymret for menns helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere nordmenn beveger seg, i dag kom det nye tall som viser at siden 2009 har andelen økt fra 28 til 32 prosent som beveger seg 30 minutter om dagen.

Økte forskjeller

Den gode nyheten til tross. Det er stor spredning, og de som er mest aktive er fire ganger mer aktive enn de minst aktive.

– Dette betyr at over to tredjedeler ikke er nok fysisk aktive, det er ikke bra. Og det vi ser er at særlig de med høy utdanning er veldig aktive mens de med lav utdanning beveger seg altfor lite, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Målet helsemyndightene har satt seg er skyhøyt. Norge skal redusere dødeligheten av ikke-smittsomme sykdommer med 25 prosent.

– Nok fysisk aktivitet er ca 30 minutter om dagen, og det er en vidundermedisin sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Han viser til at moderat aktivitet kan kurere lettere depresjoner, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Et megaproblem

– En megautfordring ser vi også ved at de unge beveger seg minst. Dette gjelder særlig menn mellom 20 - 35 år med lav utdanning og dette bekymrer oss veldig, sier Bjørn Guldvog.

Risikoen er at de sosiale ulikhetene øker, og at de tar med seg en lav helsegevinst gjennom livet, sier Guldvog.