TUNGT Å FORKLARE SEG: Aktor Guro Hansson Bull og bistandsadvokat Monica Lindbeck snakker med enken (25) i en rettspause onsdag. Den tiltalte morens forsvarer Morten Furuholmen i bakgrunnen. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
TUNGT Å FORKLARE SEG: Aktor Guro Hansson Bull og bistandsadvokat Monica Lindbeck snakker med enken (25) i en rettspause onsdag. Den tiltalte morens forsvarer Morten Furuholmen i bakgrunnen. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

Enken (25) om onkelens drapsinnrømmelse: Kunne han ikke sagt dette til politiet før?

OSLO TINGHUS (TV 2): Den 25 år gamle enken etter trippeldrapet er opprørt over at det tok to år for onkelen å innrømme sin medvirkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Enkens bistandsadvokat Monica Lindbeck ba om ordet etter at retten var satt i æresdrapssaken.

Hun ba retten vise hensyn til enken (25), som hadde en svært tung dag tirsdag da hun forklarte seg om drapene på hennes tidligere ektemann, hans bror og deres far.

Enken (25) var iført en svart hijab under sin forklaring. Hun anmeldte sine foreldre, som nå er tiltalt for trippeldrap i Pakistan. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
Enken (25) var iført en svart hijab under sin forklaring. Hun anmeldte sine foreldre, som nå er tiltalt for trippeldrap i Pakistan. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

Måtte vise hensyn

Den tiltalte onkelens forsvarer Øystein Storrvik kuttet ned på spørsmålslisten.

Aktor Guro Hansson Bull innledet med å spørre om den pakistanske skilsmisseerklæringen fra desember 2012, som hun sier hun fant på farens soverom hjemme i Oslo.

– Vi har analysert fingeravtrykket, og det er hans avtrykk også på skilsmisseerklæringen, sa aktor.

– Det kan ikke stemme at han har gått med på det. Det må ha skjedd da han ble kidnappet, like før han ble drept. Hvis han hadde gitt meg skilsmisse, kunne jeg jo ikke reist til Pakistan for å være med ham, svarte enken.

Forsvarer Storrvik spurte om hvilke tanker hun gjør seg om onkelens tilståelse som kom i forrige uke.

– Det er først nå han har kommet til fornuft. Hvor var hjernen hans før? Det er gått to år, først nå snakker han ut. Kunne han ikke sagt dette til politiet før, svarte enken med hevet stemme. 

Den tiltalte morens forsvarer Morten Furuholmen ville vite hva hun tenkte om at drapene er knyttet til ære, og hvorfor onkelen har vært involvert. Ble han rekruttert?

– Ja. Man ser helt klart at de har gjort dette sammen.

Antatt gjerningsmann fortsatt etterlyst

Furuholmen lurte da på hvorfor onkelen, som nærmest var uvenn med hennes foreldre, kunne bli med på dette. Enken svarte at forholdet mellom de tre tiltalte har vært «frem og tilbake», men at onkelen også ble rammet av familiens ære.

– Han tenkte bare på hva folk ville komme til å si.

Den antatte gjerningsmannen i Pakistan er etterlyst for å ha drept to av sine brødre, samt sin egen far. Furuholmen lurte på hvordan dette hang sammen. Kvinnen har i avhør forklart at den etterlyste svogeren var motstander av at de skulle gifte seg, og bekreftet i retten at hun fortsatt mener det.

– Han gjør akkurat som de (hennes foreldre) sier, svarte hun.

Furuholmen ville vite om det ikke kunne være slik at hennes etterlyste svoger kan ha utført drapene sammen med onkelen, uten at foreldrene var innblandet. Men hun fastholdt at de var involvert.

Forsvarer: Satt du på fasiten?

Furuholmen ville vite hvor mange hun mente var involvert i drapene, da hun gikk til politiet og anmeldte saken. Satt hun nærmest på fasiten kort tid etterpå, spurte han og viste til hva hun hadde oppgitt til politiet: Alle familiemedlemmene var involvert.

– Jeg har svart på dette tidligere. Da drapene skjedde, var det mange telefoner til og fra Pakistan. I starten trodde jeg at XX (hennes bror ble pågrepet samtidig med foreldrene og senere løslatt) var med på det. Etter at han ble arrestert, fikk jeg vite at han ikke var det.

Furuholmen kom inn på den pakistanske skilsmisseerklæringen, og opplyste at analysen aktor viste til, ble utført på hans oppfordring - etter aktors innledningsforedrag mandag. Han stilte seg kritisk til hvorfor dette ikke var gjort før, og bemerket samtidig at enken virket like skråsikker om skyldsspørsmålet som at skilsmissepapirene var i foreldrenes hjem da de ble pågrepet.

Var den pakistanske fullmakten som hun «undertegnet» med sitt fingeravtrykk, et bevis på at paret var skilt, spurte Furuholmen. Hun ble lurt til dette, forklarte hun.

Den tiltalte morens forsvarer spurte om hun noensinne har hørt foreldrene snakke om å drepe noen. Etter å ha svart «det vil jeg ikke svare på», endret hun svaret til «nei».

Furuholmen foreholdt henne deretter med at hun i avhør har sagt at hun ikke kunne forstå at foreldrene hadde gjort det, og ba henne svare om hun fortsatt står ved dette, noe hun bekreftet. 

– Når han ble sint, var alle redde

Den tiltalte farens forsvarer Abdelilah Saeme ville vite om faren alltid hadde makt, og hvordan han reagerte når han ble sint.

– Brødrene har vært uenige om småting. Når det ble uenigheter, trakk han seg tilbake. Men når han ble sint, var alle redde. Han begynte å banne, ble veldig irritert og sint, svarte hun.

Saeme trakk også frem hennes utsagn i avhør om at hun ikke trodde foreldrene ville gå så langt som de gjorde, og lurte på om hun fortsatt sto ved det. Det gjorde hun.

Bistandsadvokat Lindbeck bemerket at enken i sin forklaring konsekvent har omtalt foreldrene med navn, og ikke som mor og far, og ville vite om hun alltid har gjort det.

– Nei. Jeg begynte med det etter hendelsen. Jeg har ikke noe respekt for dem lenger.