OMSTRIDT: Steffen Stormo Stegavik med istykkerrevet drakt under  sluttspillfinalen mellom Elverum og Haslum i håndball i Drammenshallen. Det står omtrent like ille til på økonomisiden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX FOTO: POPPE, CORNELIUS /
OMSTRIDT: Steffen Stormo Stegavik med istykkerrevet drakt under sluttspillfinalen mellom Elverum og Haslum i håndball i Drammenshallen. Det står omtrent like ille til på økonomisiden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX FOTO: POPPE, CORNELIUS /

Hevder blodrøde tall har blitt en «snakkis» i norsk håndball

62 prosent av norske håndballklubber på toppnivå sliter med røde tall. Det har skapt intern uro.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem i regnskapstall Bergens Tidende har hentet inn og publisert i sin papiravis.

Onsdag er det seriestart for herrenes toppliga, til helgen følger damene etter med sine første kamper. Samtidig kommer det nå frem at flertallet av klubbene leverer - og har levert - blodrøde regnskapstall i årevis.

Millioner i minus

En klubb som ØIF Arendal ble seriemestere for herrer senest forrige sesong, men har likevel en bokført negativ egenkapital i sine regnskaper hvert eneste år siden 2010. Elverum har vunnet sluttspillet de fire siste sesongene og skal ut i kvalifisering til Champions League, men også de har hatt en negativ egenkapital de siste fem årene.

Forrige regnskapsår endte med 1,2 millioner i minus i årsresultat. Samtidig økte egenkapitalen til 4,2 millioner kroner - med negativt fortegn, skriver avisen.

Den samlede negative egenkapitalen har tredoblet seg på ett år. I regnskapene Bergens Tidende har fått tilgang til, står 15 av 23 eliteklubber oppført med en samlet negativ egenkapital på 24 millioner kroner - 10 av dem tilhører Larvik.

– Jeg vil ikke kalle dette noen krise for norsk topphåndball, sier Erik Langerud. Han er generalsekretær i Norges Håndballforbund.

POSITIV: Generalsekretær Erik Langerud (t.h.) mener håndballen er på rett vei, tross enorme underskudd.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix FOTO: RUUD, VIDAR /
POSITIV: Generalsekretær Erik Langerud (t.h.) mener håndballen er på rett vei, tross enorme underskudd. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix FOTO: RUUD, VIDAR /

Det til tross for at Storhamar allerede er degradert og strippet for lisensen. Elverum starter i tillegg serien med minus to poeng.

– Økonomisk doping

TV 2s håndballekspert Randi Gustad er uenig og mener det er grunn til å slå alarm:

REAGERER: TV 2s håndballekspert Randi Gustad mener økonomien i norsk håndball er alarmerende. FOTO: LARSEN, HåKON MOSVOLD /
REAGERER: TV 2s håndballekspert Randi Gustad mener økonomien i norsk håndball er alarmerende. FOTO: LARSEN, HåKON MOSVOLD /

– Jeg er ikke overrasket over de blodrøde tallene, men synes en tredobling av den negative egenkapitalen på ett år er en alarmerende tendens for norsk håndball, sier Gustad, og legger til: 

– Larvik, Byåsen og Storhamar er tre av de 4-5 som har dominert i Norge siste årene på damesiden. De er kanskje de tre verstingene på underskudd. Må resten av eliteserien hoppe ut i samme ulovlige drift for å kunne spille om medaljer? Jeg forstår de som kaller dette økonomisk doping.

Ifølge Bergens Tidene er det nå ampert internt i miljøet, ettersom flere av de vanskeligstilte klubbene fortsetter å hente forsterkninger. I NHFs lisensreglement står det at lag under skjerpet overvåking ikke kan tegne profesjonelle kontrakter med nye spillere.

– Jeg forstår til en viss grad at folk reagerer - og at det er blitt en snakkis. Men å hente Steffen Stegavik nå har vært mulig gjennom tilførsel av ekstraordinære midler. Vi har firmaer og enkeltpersoner som har gått inn med penger til drift - noen av dem anonyme givere. Det har gjort finansieringen mulig, sier Svein Tollersrud i Elverum til avisen.

–  Skjev konkurranse

Randi Gustad mener det er urettferdig at NHF har godtatt 50 prosent negativ egenkapital i forhold til omsetning. Hun forklarer at det betyr at Larvik kan ha tre-fire ganger så mye gjeld som Storhamar og bli straffet mildere. Storhamar ble som kjent degradert og kastet ut av Grundigligaen.
– Dette blir urettferdig på to måter. For det første er det verre forretningsmessig å skylde 10 millioner enn 3 millioner uansett omsetning. For det andre blir forutsetningene for å konkurrere helt skjev når man bokfører omsetning som ikke er reell slik Larvik gjorde.

Gustad mener det er helt nødvendig med nye regler.
– Jeg vet det jobbes hardt i mange klubber og at mye gjøres på dugnad fremdeles, men dette begynner å ligne en krise og ødelegger selvsagt for klubbhåndballens fremtid. At det varsles nytt regelverk er bra og helt nødvendig, sier hun.