VANN: Du kan gå ned i vekt ved å drikke vann før dagens hovedmåltider, viser ny forskning.  FOTO: LEV DOLGACHOV / COLOURBOX.COM
VANN: Du kan gå ned i vekt ved å drikke vann før dagens hovedmåltider, viser ny forskning. FOTO: LEV DOLGACHOV / COLOURBOX.COM

Forskning: Slik kan du gå ned i vekt ved å drikke vann

Å drikke en halvliter vann tre ganger om dagen kan bidra til at du går ned i vekt, viser en ny studie. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En studie fra universitetet i Birmingham viser at overvektige kan gå ned i vekt ved å drikke en halv liter med vann en halvtime før dagens hovedmåltider. Dette skriver universitetet selv i en pressemelding

Ny studie

Et utvalg på 84 overvektige voksne personer deltok i studien. Samtlige ble fulgt av forskerne i 12 uker.

Deltakerne fikk råd om hvordan de kunne tilpasse sin livsstil ved å forbedre kostholdet og finne rett mengde fysisk aktivitet. Samtidig fikk 41 av personene beskjed å drikke vann før måltidene, mens 43 ble rådet til å forestille seg at de var mette før de spiste.

Resultatet ble at gruppen som fikk beskjed om å drikke vann, gikk i gjennomsnitt ned 1,3 kilo mer enn den andre gruppen. 

Får støtte fra norsk professor 

Forskerne ved universitetet i Birmingham får støtte fra professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon. 

– Bruken av vann øker metthetsfølelsen ved å utvide magesekken. Dette har også vært anbefalt i vektreduksjonsprogrammer tidligere. Men her har forskerne testet det på en vitenskapelig måte, og det er bestandig nyttig, sier han til NRK som først omtalte saken i Norge. 

Professoren tror imidlertid at effekten vil reduseres etterhvert som tiden går. 

– Gå ned i vekt med å drikke vann

Deltakerne ble oppfordret til å drikke vann fra springen og vann med kullsyre. Brus var ikke tillatt. 

– Det fine med disse funnene er enkelheten. Å drikke en halvliter vann tre ganger om dagen før de store måltidene kan bidra til at du går ned i vekt, forklarer Helen Parretti ved universitetet i Birmingham. 

– Å gå ned noen ekstra kilo i året kan ha stor betydning for en person, og dette kan være en enkel måte å bidra til det vekttapet. Dette er et enkelt budskap som potensielt kan være et reelt bidrag til folkehelsen, legger hun til.

Forskerteamet håper nå at de kan få støtte til å gjennomføre en ny studie med et større antall deltakere over en lengre periode som kan bekrefte funnene, skriver universitetet.