MEST UTSATT: Det er oljebransjen som er mest utsatt, men også andre bransjer kan bli rammet. FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX
MEST UTSATT: Det er oljebransjen som er mest utsatt, men også andre bransjer kan bli rammet. FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX

Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

Det kan gå mot et annus horrbibilis – et skrekkens år – i det norske arbeidsmarkedet, spår Norsk Energi. Bransjeorganisasjonen frykter at så mange som 70.000 jobber kan forsvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier til Dagbladet at han var forberedt på mandagens nyheter om at Aker Solutions kutter 500 faste stillinger.

– Vi tror flere bedrifter kommer til å nedbemanne nå, fordi markedet er så råttent som det er, sier Sunde. Det er oljerelaterte jobber som er mest utsatt, og Sunde tror nedgangen vil ramme bredere. Også bemanningsselskaper, hoteller og andre som er helt avhengige av oljevirksomheten, er i faresonen.

– Denne bransjen, som i utvidet forstand består av 350.000 personer – som er ekstremt mange i et lite land – vil komme til å bli mye mindre.

Han frykter at mellom hver femte og hver sjuende av disse kan miste jobben i løpet av det neste året.

– Da vil det ikke overraske meg om det er 50-70.000 færre i vid forstand. Og så er håpet for oss som samfunn at de finner alternative jobber, eller at arbeidsgiverne greier å svinge seg rundt og finner nye markeder, sier Knut E. Sunde. (©NTB)