KORT REMIS: Magnus Carlsen spilte en kort remis mot Vishy Anand i siste runde av Sinquefield Cup. 
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix FOTO: JOHANSEN, CARINA /
KORT REMIS: Magnus Carlsen spilte en kort remis mot Vishy Anand i siste runde av Sinquefield Cup. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix FOTO: JOHANSEN, CARINA /

Turneringsseieren glapp for Carlsen

Verdensmesteren spilte en kort remis i siste runde og mistet muligheten til turneringsseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen spilte remis med sorte brikker mot Vishy Anand i siste runde av Sinquefield Cup. Etter bare to timer og 36 trekk var partiet over. 

Verdensmesteren mistet dermed alle muligheter til turneringsseier, men turneringsseieren hadde uansett armenske Levon Aronian (31) sikret seg. Etter en fartsfylt remis mot Veselin Topalov endte 31-åringen på 6 poeng - et helt poeng foran Magnus Carlsen. 

Ett poeng bak vinneren endte også Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave og Hikaru Nakamura, men det var Carlsen som ble nummer to etter å ha blitt dømt foran på sjakkens målfoto. 

– Resultatet var ikke katastrofalt, men måten det skjedde på var ikke bra, sa en misfornøyd verdensmester etter den turbulente turneringen var over.

Det ble fort klart at Magnus Carlsen hadde få ambisjoner om å vinne siste runde av Sinquefield Cup. Verdensmesteren valgte å gå inn i en velkjent Berliner, som ikke er en åpning kjent for sine skarpe og aggressive muligheter. Carlsens VM-utfordrer fra 2013 og 2014 hadde derimot større planer. Indiske Anand forsøkte å skape spenning i partiet, men til ingen nytte. Etter en rekke brikkebytter og et parti som raskt ende i et sluttspill, ble stillingen fort remisaktig. 

Etter rett over to timer og minimumsgrensen på tretti trekk ble spillerne enige om å dele poenget. 

Summen for Magnus Carlsen i Sinquefield Cup ble dermed to tap, tre seire og fire remiser og en sluttsum på fem poeng. 

Veien dit var derimot turbulent. Det ble fra verdensmesteren gjort feiltrekk og overseelser, og poengfangsten ble langt fra hvordan den kunne blitt ut i fra potensielle stillinger som hadde oppstått på brettet underveis. 

– Magnus fikk marginene mot seg og han var ikke god nok i de avgjørende situasjonene.  Det var veldig lite som skulle til for at dette skulle kunne regnes som en god turnering fremfor en dårlig, kommenterte Jon Ludvig Hammer i TV 2s sjakkstudio.

Det var nemlig i rundene syv og åtte det for verdensmesteren gikk galt. Mot Aleksander Grischuk skulle han enkelt klart remis - i gårsdagens runde mot Hikaru Nakamura skulle det blitt et seier. Hva kunne blitt ett og et halvt poeng ble dermed bare et halvt, og poengfangsten ble for liten til å kunne kapre turneringsseieren.