Nedturen fortsetter for Arbeiderpartiet

For andre dag på rad faller Arbeiderpartiet på TV 2-målingen og får nå sin laveste oppslutning på et år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det rykende ferske kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 fortsetter tilbakegangen for landets største parti.

Arbeiderpartiet gikk tilbake 1,0 prosentpoeng fra søndag til mandag, mens tilbakegangen er på 0,7 prosentpoeng fra mandag til tirsdag. Ap får dermed 32,0 prosent og er nå bare så vidt over valgresultatet for fire år siden da de fikk 31,7.

Bakgrunnstallene viser at det er færre tidligere Arbeiderparti-velgere som sier de vil stemme på partiet. Ap mister nå velgere til alle de andre stortingspartiene.

Frp frem igjen

Etter to dager med nedgang går Fremskrittspartiet igjen svakt frem med 0,8 prosentpoeng til 9,0 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er noen flere tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme på partiet. Samtidig er det færre tidligere Frp-velgere som nå sier at de vil stemme Arbeiderpartiet enn de to siste dagene.

Høyre står på stedet hvil med 25,5 prosent, den samme oppslutningen som ble målt mandag kveld, etter en kraftig opptur fra søndag.

Opp for KrF og Sp

KrF ser ut til å ha fått tilbake flere av sine tidligere velgere som har vært usikre. Partiet går frem 0,5 prosentpoeng til 5,5 prosent. Og har nå den mest lojale velgermassen av alle stortingspartiene. Partiets problem er at de henter få nye velgere.

Senterpartiet får 7,4 prosent (+ 0,2). Partiet henter denne gang mange velgere som tidligere stemte Frp og Venstre.

De Grønne øker igjen etter nedgang i går. Partiet får 5,3 prosent (+ 0,3). Fremgangen skyldes høyere lojalitet blant tidligere velgere.

SVs nedtur fortsetter

Nedgangen fortsetter for SV som ble målt til toppnotering søndag kveld. Partiet får nå 5,4 prosent (- 0,4). Årsaken er at tidligere velgere i større grad vender partiet ryggen.

Venstre er igjen et «svingdørparti» som mister flest av sine tidligere velgere til andre partier. Venstre får 4,5 prosent (- 0,1), som vil være et svært dårlig kommunevalg for partiet. 

Rødt får 2,5 prosent (- 0,4) og andre partier og lister 2,9 prosent (- 0,2). I denne gruppen finner vi Pensjonistpartiet 0,6, Partiet De Kristne 0,2, Liberalistene 0,1 og en rekke lokale lister som stiller til valg. 

 Målingen er tatt opp av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1382 personer med stemmerett i tidsrommet 27.  august. - 1. september. 72,2 prosent av de spurte oppgir partipreferanse.