Jannecke Weeden og Fam Irvoll har allerede sortert kassevis med leker, barneklær og toalettartikler som de skal levere til flere asylmottak på fredag. Fortsatt trengs det ting, blant annet bleier, våtservietter, sokker, truser og andre ting til de små barna.
Jannecke Weeden og Fam Irvoll har allerede sortert kassevis med leker, barneklær og toalettartikler som de skal levere til flere asylmottak på fredag. Fortsatt trengs det ting, blant annet bleier, våtservietter, sokker, truser og andre ting til de små barna.

Kjendisaksjon for flyktningene: Rørt til tårer av engasjementet

Fam Irvoll (34) og Jannecke Weeden (39) står i spissen for innsamlingsaksjonen som mobiliserer Kjendis-Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke samlet Jan Vardøen restaurantnæringen til en storstilt dugnad for å gi asylsøkerne mat mens de sto i kø for å registrere seg hos Politiet.

Nå gjør designer Fam Irvoll og programleder Jannecke Weeden en innsats for å samle Kjendis-Norge og andre via sosiale medier, til sin egen giveraksjon for flyktningene.

– Vi så at Vardøen holdt på med maten, og da vi var inne på en gruppe på Facebook, refugees welcome to Norway, så tenkte jeg at vi kunne ta ansvar for å samle inn leker og toalettartikler til barna. Så nå står vi her og sorterer leker i forskjellige alderstrinn, sier Irvoll til TV 2 da vi besøker henne på kontoret hennes midt i Oslo.

Bruker sosiale medier

Ser man på mengden av leker, klær og hygieneartikler som har kommet inn, så er det ingen tvil om at de to initiativtakerne har klart å engasjere folk.

– Jeg bruker sosiale medier for å spre budskapet, og så ringer jeg asylmottakene for å høre hva de trenger, for det forandrer seg fra dag til dag, sier Fam.

– Akkurat nå er det et stort behov for sokker, bleier, våtservietter og truser. Men vi ser at vi også mangler regntøy og ullklær fra to år og oppover, sier Weeden engasjert. 

Rørt til tårer av givergleden

Flere som kommer kommer innom har ikke bare tømt skuffer og skap for gamle ting. Mange har også vært innom butikken og kjøpt akkurat det som trengs.

– Jeg gråt da en pappa i pappaperm kom innom. Han hadde vært på butikken og kjøpt masse tegnesaker og andre ting til barna, sier Weeden og blir litt rørt når hun sier det.

Selv gir designer Fam masse egenproduserte klær.

– Jeg gir mye fra barnekolleksjonen min. Men jeg har ikke begynt å ta ting fra skapene hjemme ennå, det har jeg ikke rukket rett og slett, sier Irvoll.

Kjendisene stiller selvsagt opp

Irvoll og Wedeen har begge flere kjente fjes i vennekretsen sin, og det har ikke vært vanskelig å mobilisere dem for den gode sak.

Thomas Numme og kona Anette er blant de som støtter saken.

– Anette Numme kommer innom med ting i kveld. Både hun og Thomas sier at de støtter saken, får Weeden tekstmelding om.

Mariann Rosa er også klar til å bidra.

– Jeg er midt oppi flytting nå, og da er det ikke vanskelig å finne klær i hvert fall. Jeg pakker ned nå mens vi snakker, sier hun til TV 2 og fortsetter.

–Vi lever jo i overflod her i Norge, og da kan vi godt hjelpe til og bidra litt ekstra. Men jeg synes faktisk at vi er gode til å gi og hjelpe andre, og det synes jeg er helt fantastisk.

Mariann har bidratt tidliger også.

– Sist leverte jeg inn fem søppelsekker til noen asiatiske damer som samlet inn. De begynte nesten å grine, så glade ble de.

Henriette Steenstrup stiller også opp og gir. Hun er ikke nådig i forhold til folk som ikke ønsker disse folkene i nød, velkommen.

– Jeg har gitt via Refugees welcome to Norway, og har tenkt å fortsette med det. Jeg synes det er fantastisk å se denne motvekten til menneskeforakt og trolling og blir inspirert av denne Facebookgruppen så full av handlekraftige mennesker, sier Steenstrup til TV 2.

Den nevnte Facebook-gruppen er i skrivende stund oppe i nesten 30.000 medlemmer. Onsdag i forrige uke var den på et par hundre stykker da Fam Irvoll først meldte seg inn.

Og blant støttespillerne er det flere kjente personer som Katarina Flatland, værdame May Lisbeth M. Myrvang, Per Kjerstad, Berit Boman, Liza Stokke, Jenny Skavlan og Omer Bhatti.

Klar beskjed til de store kjedene

Selv om det nå samles inn fra privatpersoner som gir, har de to vennene et klart budskap til bedrifter rundt om i Norge.

– Nå må store norske kjeder komme på banen og vise at de bryr seg. Varnergruppen kan gi klær, og Norgesgruppen må slutte å kaste mat som de heller kan gi, sier de to, og legger til at både bleieprodusenter, lekebutikker, klesbutikker og andre bør finne fram noe de kan gi.

Dra på besøk

Hvis du ikke kan bidra med ting til innsamlingen, oppfordrer de til å bry seg på annen måte.

– Dra på besøk til asylmottakene, bak en kake og ta med kaffe. Det er viktig at de føler seg velkommen, sier de to.

Og når giveraksjonen er ferdig, har Fam Irvoll flere planer for å hjelpe.

– Jeg vil gjerne male og lage fine barnerom på asylmottakene. Det er jo så sinnssykt grått og trist der. Jeg synes det er viktig at barna som kommer ikke kommer til nok et trist sted etter alt de har vært igjennom, avslutter hun til TV 2.

Vil du bidra? Meld deg inn i Facebook-gruppen Refugees welcome to Norway. Der finner du både nasjonale og lokale innsamlingsaksjoner. Og Fam Irvoll, vel hun holder stand på kontoret sitt inntil i morgen klokken fire. Følg henne på instagram for når hun har åpent.