VIKTIG KAMP: Tom Høgli og Alexander Tettey etter 1-5-tapet for Kroatia.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /
VIKTIG KAMP: Tom Høgli og Alexander Tettey etter 1-5-tapet for Kroatia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /

– Jeg driter i hvor kjedelig det blir bare vi vinner

Defensiv trygghet kommer først for Norge mot Bulgaria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sandvika (TV 2): Torsdag spiller Norge borte mot Bulgaria i kvalifiseringen til EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer. 

Kampen er et oppgjør mellom lagene som trolig gjør opp om tredjeplassen i gruppe H. 

Før dysten på Vasil Levski nasjonalstadion skiller det to poeng i Norges favør. Et tap vil vende bordet.

Det gjør at alle tanker om underholdende fotball går ut vinduet.

– Vi må sørge for at vi ikke taper denne kampen, samtidig som vi selvsagt skal prøve å vinne kampen, sier landslagsveteran Tom Høgli.

– Om vi skulle vinne kampen, så driter jeg i hvor kjedelig det blir. Denne kampen er det kun resultat som teller. Så må vi finne den beste strategien for å oppnå det best mulige resultatet.

Han får støtte av landslagssjef Per-Mathias Høgmo, som også beskriver Bulgaria som et defensivt anlagt lag.

– Bulgaria er et utpreget kontringslag. De har et tight forsvarsspill og vil kontre på oss, beskriver Høgmo.

Det virker likevel viktigere å unngå å blottlegge seg enn å angripe motstanderen, noe som taler mot et fyrverkeri av en fotballkamp.

– Vi skal være forsiktige, ja, i den forstand at vi skal ha god balanse. Vi skal være nøye i måten vi tar tak i kampen på, sa Høgmo.

– Vi har hatt en strategiinngang på denne kampen som vi har jobbet med lenge og ligger fast. Det handler om en ekstrem tightness i forsvarsspillet, stor intensitet i forflytningen, dynamisk presshøyde og kraftfulle løp begge veier gjennom 90 minutter.

Tidligere landslagsspiller og TV 2s fotballekspert, Mini, tror det er en fornuftig tilnærming, men advarer også mot mulige fallgruver.

– Jeg følger Høgmo langt i den forstand at man skal være forsiktig. Utfordringen er at man lett blir passiv om man spiller på 0-0. Det er viktig at selv om man legger seg litt lavt så må man på et tidspunkt sette presset og da må det være aggressivt, sier Mini.

Han tror blant annet Martin Ødegaard vrakes som en følge av det defensive fokuset.

Samtidig så er det en stor gulrot som lokker om man er effektive og tar mulighetene som oppstår.

– Vi går alltid for seier, og vinner vi så parkerer vi Bulgaria, samtidig som vi henger med Kroatia og Italia helt der oppe, slår Per-Mathias Høgmo fast.

Det er vanskelig å vere uenig i det. Vinner Norge i Sofia skiller det fem poeng i Norges favør når tre kamper gjenstår: hjemmekampen mot Kroatia søndag før Malta (hjemme) og Italia (borte).