VIL HJELPE: Forfatter Bryndis Bjorgvinsdottir har tatt initiativ til at Island skal ta imot flere flyktninger. FOTO: ÓLI GNEISTI / WIKIMEDIA COMMONS
VIL HJELPE: Forfatter Bryndis Bjorgvinsdottir har tatt initiativ til at Island skal ta imot flere flyktninger. FOTO: ÓLI GNEISTI / WIKIMEDIA COMMONS

Bryndis (33) har fått 12.000 islendinger til å ønske flyktningene velkommen

Island ville ta imot 50 syrere, nå lover myndighetene å revurdere.

Det islandske folket samler seg for at myndighetene skal ta imot flere flyktninger, skriver den britiske avisen The Telegraph mandag. 

Forrige måned gjorde islandske myndigheter det klart at de kun ønsker å ta imot 50 humanitære flyktninger fra Syria. Med bakgrunn i dette opprettet forfatter Bryndis Bjorgvinsdottir en Facebook-kampanje hvor hun oppmuntrer Islands innbyggere til å legge press på regjeringen for å åpne for flere flyktninger.

I løpet av bare 24 timer hadde 10.000 av den islandske befolkningen på rundt 330.000 tilbudt seg å åpne sine dører eller å gjøre andre ting for å hjelpe. I skrivende stund har dette tallet økt til 12.000.

– Jeg tror folk har fått nok av å se nyheter fra Middelhavet og flyktningleire hvor folk dør, og de vil ha noe gjort nå, sier Bjorgvinsdottir til den islandske TV-stasjonen RUV. 

Vil gå gjennom kampanjen

Som et resultat av kampanjen går den islandske regjeringen nå gjennom tilbudene fra folket, og ser på å øke taket for antall flyktninger. 

– Jeg er en alenemor med en 6 år gammel sønn... Vi kan ta inn et barn i nød. Jeg er en lærer og kan lære barnet å snakke, lese og skrive på islandsk, og å tilpasse seg det islandske samfunnet. Vi har klær, en seng, leker og alt et barn trenger. Jeg ville selvfølgelig ha betalt flybilletten, skriver Hekla Stefansdottir i et innlegg på Facebook. 

Engasjement også i Norge

Det er store forskjeller på antall flyktninger som europeiske land har sagt seg villig til å ta imot. Mens Island i utgangspunktet kun ønsker å åpne for 50 flyktninger, regner Tyskland med å ta imot 800.000 bare i år. 

Norge har en befolkning som er 15 ganger så stor som Island, og skal etter planene ta inn 8.000 flyktninger over de neste tre årene.

Også her i Norge har det blitt tatt initiativ i sosiale medier for å ønske flyktninger velkomne.