I RETTEN: Advokatene Øystein Storrvik, Morten Furuholmen og Abdelilah Saeme forsvarer de tre tiltalte. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
I RETTEN: Advokatene Øystein Storrvik, Morten Furuholmen og Abdelilah Saeme forsvarer de tre tiltalte. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

Enke etter trippeldrap brøt sammen i retten

OSLO TINGHUS (TV 2):  – Hun sa: «Vi har drept dem. Du kan komme og plukke dem opp», sier enken (25) om drapsbeskjeden moren ga.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslokvinnen (25) som anmeldte sine foreldre etter at hennes tidligere ektemann, ektemannens bror og deres far ble drept i Pakistan i mai 2013 fortsatte sin forklaring tirsdag.

Politiet mener drapene ble beordret av kvinnens foreldre, som er bosatt i Norge. Saken er etterforsket som en æresdrapssak.

Tirsdag redegjorde enken (25) for hva som skjedde rundt drapstidspunktene. Hun befant seg i Oslo, og fryktet at noe var galt da ektemannen skulle hentes i Islamabad.

– Jeg ble stresset, men tenkte ikke så langt at de hadde planlagt et drap, sa hun.

Kjempet mot tårene

Sent om kvelden 17. mai kom uroen for alvor: Var ektemannen kidnappet? Dagen etter kom den grusomme beskjeden, fra kvinnens mor: 

– Hun sa at de hadde drept dem, du kan komme og plukke dem opp. Jeg skjønner ikke hvordan hun klarte dette. Har hun ikke følelser? 

Telefonbeskjeden ble også hørt av en av hennes svogere og en av hennes søstre, ettersom mobiltelefonen var i høyttalermodus, forklarte hun.

– Jeg kan fortsatt ikke tro at de ikke innrømmer det de har gjort, sa 25-åringen om sine foreldre.

Oslokvinnen kjempet mot tårene da hun gikk inn i detaljene rundt drapet på hennes ektemann, og fortalte tingretten om bildene som ble tatt av mannens lik. De viste mishandlingen han hadde blitt utsatt for.

Den tiltalte onkelen har i avhør sagt at det var ektemannens bror og far som ble drept først. Årsaken til at drapene skjedde i denne rekkefølgen, var at ingen skulle hevne drapet på 25-åringens ektemann, sa statsadvokat Guro Hansson Bull om innrømmelsene fra onkelen.

Etter 45 minutters forklaring var kvinnen så sterkt nedbrutt at dommeren ba om en pause.

– Vær så snill. Jeg er så sliten.

– Moren virket stolt

Ifølge 25-åringen virket moren stolt over det hun hadde gjort. Av slektninger fikk hun vite om foreldrenes reaksjon på drapene. De fortalte at hennes mor og far ikke virket berørt av det som hadde skjedd.

– Da jeg fikk vite at de var drept, klarte jeg ikke å være hjemme. Jeg gikk til politiet med saken. Jeg er sikker på at de ikke hadde regnet med at jeg ville anmelde dem.

– Hva tror du hadde skjedd dersom du ikke hadde anmeldt saken, spurte aktor.

– Da hadde de ikke fått straff for det de har gjort. De fortjener straff, sa hun da hun fortsatte sin forklaring etter pausen.

Trafikkdataene viser 25-åringens mobilbruk rundt drapstidspunktene 17. og 18. mai 2013, og dokumenterer hennes mange forsøk på å komme i kontakt med de som kunne vite noe om hennes mann. Loggen viser at det bare var hun som ringte ut. Ingen ringte henne, forklarte statsadvokaten. 

Den første samtalen 25-åringen hadde med norsk politi, var på over 20 minutter.

– Det var da jeg fortalte at jeg trodde mannen min var kidnappet, sa hun. 

– Hvor sikker er du på at de står bak drapene, ville aktor vite om foreldrenes rolle.

– De likte ikke ham, og viste ikke interesse. Hvis XX (kvinnens mor) var glad i meg, ville hun støttet meg. Hun gjorde ikke det, men ville at de skulle finne en bra gutt til meg. Hun hatet XX (kvinnens mann). Derfor står de bak drapene.

– Har de gjort dette for sin ære, fortsatte aktor.

– Drapene de har fått utført, er på grunn av ære. De er glad fordi han er død. Senere kan de bestemme selv, og gifte meg bort til en annen.

– Var stresset

Hun kan ikke forstå onkelens medvirkning til drapene, men tror at hans æresbegreper spilte en rolle. 

Foreldrene ble sinte da de fikk vite at 25-åringen hadde telefonkontakt med mannen hun senere giftet seg med, har hun forklart i avhør som aktor leste et utdrag fra. Senere forsøkte de å presse henne til skilsmisse.

Paret giftet seg nyttårsaften 2011, vielsesattesten bar begges fingeravtrykk. I juni 2012, nesten ett år før drapene fant sted, fikk foreldrene rede på ekteskapet. En pakistansk skilsmisseerklæring datert 15. desember 2012 hevdet at mannen ville skille seg. Erklæringen bar mannens fingeravtrykk, men enken (25) avviste i Oslo tingrett at dette var tilfelle, fordi han ville fortalt henne om dette.

Retten fikk høre om den siste gangen hun var sammen med sin mann, i mars 2013. Foreldrene var i Saudi-Arabia. Hun reiste til Pakistan på egenhånd. Hadde foreldrene visst om reisen, ville de sørget for å drepe henne der og da, mener hun.

– Da jeg reiste til Pakistan, var jeg med ham i om lag tre uker. Vi hadde det bra sammen, men jeg var stresset. Hva kunne skje hvis noen fikk vite at jeg var i Pakistan? 

På spørsmål fra aktor om hvordan hun har hatt det etter drapene, svarte hun:

– Jeg har vært ensom. Det er jeg nå også. Jeg sliter fortsatt fysisk og psykisk. Jeg har ingen i dag som jeg kan dele følelsene mine med. Jeg har store nakkeproblemer, men tenker at jeg skal kjempe for rettferdighet, sa hun med gråten i halsen.