Her skulle du egentlig bare sett rett inn i fronten på campingvogna. Men Land Rovers nye system, gjør at du også kan se hva som skjer bak den.
Her skulle du egentlig bare sett rett inn i fronten på campingvogna. Men Land Rovers nye system, gjør at du også kan se hva som skjer bak den.

Slik blir tilhengeren "gjennomsiktig"

Land Rover tenker utenfor boksen.  

Å kjøre med stor tilhenger eller campingvogn er ikke alltid like morsomt. Det har mange av oss fått erfare, i virkeligheten.

Nå er forskere hos Land Rover i ferd med å utvikle et kamerasystem som gjør at en tilhenger eller campingvogn blir «gjennomsiktig» under sleping.

Land Rover-eiere er blant dem som bruker tilhengerfestet oftest. Enten er det er en hestehenger, campingvogn eller annen type tilhenger det er snakk om.

Overvåke via telefonen

Land Rovers nye Transparent Trailer-system skal fjerne blindsonen under sleping. Den vil gjøre manøvrering av tilhengere tryggere, og med bedre sikt.

Samtidig utvikler Land Rover en såkalt Cargo Sense App, denne lar føreren overvåke tilhengerens status og last eksternt, via smarttelefonen. Dessuten vil sensorer på tilhengergulvet varsle føreren hvis lasten er ustabil.

Mange kjører ulovlig med tilhenger, uten å vite det selv

Levende bilder

Den transparente visningen gjør at føreren kan se kjøretøy som kommer bakfra.

Systemet kombinerer video fra kjøretøyets eksisterende surroundkamera-system, inkludert ryggekameraet og et kamera på hvert sidespeil, med video fra et trådløst digitalkamera plassert bak på tilhengeren eller campingvognen. Det opplyser Land Rover, i en pressemelding.

Video-feedene kombineres for å skape levende videobilder som gjør at tilhengeren virker «gjennomsiktig». Når tilhengeren kobles til slepebilen vil video-feeden automatisk vises i sladrespeilet.

Tunge lass kan gi skumle situasjoner i trafikken, den saken jobber Land Rover med.
Tunge lass kan gi skumle situasjoner i trafikken, den saken jobber Land Rover med.

Vet du egentlig hvor fort du har lov til å kjøre med tilhenger?

Trykkfølsom matte

Ved rygging kan føreren også se kamera-feeden fra campingvognens eller tilhengerens bakpart via infotainmentskjermen, med kalibrerte hjelpelinjer for å rygge både bilen og hengeren.

Samtidig utvikler altså Land Rover sitt Cargo Sense-system. Prototype-systemet kombinerer et fjernstyrt videokamera i tilhengeren og en sensormatte på gulvet som begge kobles trådløst til slepebilen.

I tillegg til å hjelpe kunder med å laste jevnt og stabilt, kan den trykkfølsomme matten registrere om eskene, de antikke møblene, en veteranbil eller til og med en hest, flyttes rundt i tilhengeren på en uventet eller unormal måte under kjøring.

Tilhengeren kostet ham førerkortet

Sjekke temperaturen

Systemet vil sende et «Undersøk last»-varsel til dashbordet for å varsle føreren om problemer med lasten, eller hesten, før det eventuelt skjer en ulykke.

Levende videobilder fra kameraet i tilhengeren kan deretter vises på infotainmentskjermen i bilen. En passasjer kan se videoopptaket under kjøring. Alternativt kan føreren se videoen når bilen står stille for å vurdere situasjonen i tilhengeren fra førersetet.

Cargo Sense appen lar føreren undersøke status til både tilhenger og last eksternt når eieren ikke er i nærheten av tilhengeren.

Hvis en hesteeier befinner seg et stykke unna hestehengeren, for eksempel. under et hestesportarrangement, kan systemet automatisk varsle eieren via SMS hvis hesten er i nød, hvis den innvendige temperaturen er for høy eller lav eller hvis noen forsøker å bryte seg inn i tilhengeren.

Joda, dette er en campingvogn!

Via appen kan du holde oversikt med ståa inne i tilhengeren.
Via appen kan du holde oversikt med ståa inne i tilhengeren.

Hengerfestet kan koste det dobbelte hvis du ikke planlegger litt