TALTE : USAs president Barack Obama talte under klimakonferansen i Glacier i Anchorage. FOTO: REUTERS/ JONATHAN ERNST
TALTE : USAs president Barack Obama talte under klimakonferansen i Glacier i Anchorage. FOTO: REUTERS/ JONATHAN ERNST

Obama ser til Norge i klimasaken

USAs president Barack Obama tror klimaproblemet ville vært løst om bare flere land var som Norge. Men Miljøpartiet De grønne mener Obama tar feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obama holdt natt til tirsdag norsk tid avslutningstalen under klimakonferansen Glacier i Alaska. Og han rosemalte ikke situasjonen. Det er slik med klimasaken, fastslo presidenten, at på ett tidspunkt vil det være for sent. Og det tidspunktet er snart.

– Det var en sterk tale, sier utenriksminister Børge Brende (H), som selv har hatt en sentral rolle under konferansen.

Roset Norge

Etter talen kom Obama bort til Brende. Da ga han ros til nordmannen.

– Han sa helt uoppfordret til oss at hvis alle hadde vært som Norge, hvis vi kunne doblet opp Norge, så hadde det gått mye bedre, forteller Brende til NTB.

I selve talen var budskapet alvorstungt. Klimaendringene vil definere omrisset av dette århundret mer dramatisk enn noe annet, sa den amerikanske presidenten.

– Obama tar feil

Barack Obama tar feil når han påstår at klimaproblemet ville vært løst dersom flere land var som Norge, mener Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.

– Obama tar feil. Norge er blant de landene med aller høyest utslipp per innbygger. Hvis alle hadde gjort som Norge, så hadde ikke verden kuttet sine klimagassutslipp, sier Hansson til NTB.

Han mener Brende heller burde benyttet anledningen til å lære av Obama.

– I sin ferske klimaplan går Obama rett i strupen på den mektige kullobbyen i USA. Svaret fra fossilpartiene Høyre, Ap og Frp til rapportene fra FNs klimapanel er derimot å lete etter enda mer olje og gass i helt nye områder i Barentshavet, sier han.

(©NTB)