FORSPILTE SJANSER: Magnus Carlsen så ut til å skulle knuse sin erkerival Hikaru Nakamura, men forhastet seg og måtte ta til takke med poengdeling.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
FORSPILTE SJANSER: Magnus Carlsen så ut til å skulle knuse sin erkerival Hikaru Nakamura, men forhastet seg og måtte ta til takke med poengdeling.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Maraton-remis for Carlsen

Verdensmesteren forspilte sin kjempefordel, og måtte ta til takke med remis etter 96 trekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen (24) klarte ikke å vinne en vunnet stilling mot sin erkefiende Hikaru Nakamura (27). Med hvite brikker forsøkte han i nesten 100 trekk, men måtte til slutt erkjenne at partiet ikke ville kunne ende i noe annet enn poengdeling.

Før siste runde av superturneringen er dermed spenningen stor. Levon Aronian sikret en kort remis mot Vishy Anand, og ligger med sine 5,5 poeng ett helt poeng foran nettopp blant annet Magnus Carlsen.

– Det skal et lite mirakel til for at Magnus skal ta igjen Aronian nå, kommenterte Jon Ludvig Hammer i de sene nattetimer. 

Akkurat det brydde derimot ikke verdensmesteren seg nevneverdig om etter partiet var ferdigspilt.

– Akkurat nå bryr jeg meg ikke om sisterunden. Jeg blir kvalm av å spille så dårlig, sa Magnus Carlsen

Åttende og nest siste runde av Sinquefield Cup ble nemlig en berg-og-dalbane av et parti for Magnus Carlsen. Hva så ut til å bli en svært tidlig kveld, ble et seks timers maraton og hva som så ut til å skulle bli seier, ble remis. Alt takket være ett overilt øyeblikk fra verdensmesteren.

- Et øyeblikks galskap

Etter bare to timer var verdensmesterens stilling på brettet så god at både sjakkcomputerne og TV 2s sjakkeksperter mente partiet snart ville være over. Magnus Carlsen hadde da fått inn en kjempeforberedelse, hvor han hadde lurt sin motstander trill rundt.

Til tross for at nordmannen ikke hadde noe fordel i antall brikker, var stillingen overlegen. Det hvite løperparet samarbeidet utmerket med de hvite tårnene og etterhvert også den hvite kongen. Tilsynelatende måtte sort bare stå og vente på å bli overkjørt.

Men Magnus Carlsen forhastet seg. I et kritisk øyeblikk ble han igjen for overivrig, og plutselig var ikke stillingen lenger så klar. Det var i det 39. trekket det skjebnesvangre løper til e3 spilt ble ut uten at verdensmesteren engang virket å dobbelsjekke. Under fem sekunder brukte Magnus Carlsen.

– Det var bare dette ene trekket. Et øyeblikks galskap, sa en tydelig preget nordmann etter partiet. 

Hikaru Nakamura klarte dermed med et par nøyaktige trekk å komme seg inn i partiet igjen, men foran ham ventet en lang forsvarskamp. Den forsvarskampen kjempet han på mesterlig vis. Etter 96 trekk og seks timer kunne amerikaneren se en ende på Carlsens tortur, og ta sin erkerival i hånden. 

Da hadde alle brikkene, med unntak av en kongene og en løper blitt byttet av. Stillingen på brettet var teoretisk remis – partiet var ikke lenger mulig å vinne for noen av partene.

Magnus Carlsen avslutter Sinquefield Cup med sorte brikker mot Vishy Anand. For å ha en reell sjanse til turneringsseier er dette et parti som må vinnes, men det er ingen lett oppgave.

Rundestart er 20.00. Alle partiene kan følges direkte fra vårt sjakkstudio på TV 2 sportskanalen eller på vårt livesenter på tv2.no.