Slik blir X Games Oslo: Big Air, halfpipe ... og skateboard (!)

Ståle Sandbech tror nivået i Oslo blir skyhøyt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske sportskanalen ESPN og TV 2 skal arrangere X Games i Oslo fra 24. til 28. februar 2016 i samarbeid med SAHR Concepts.

Før sommeren kom partene i havn med en avtale med Oslo kommune. Nå er programmet klart. Det skal konkurreres på snowbard og ski i Big Air-hopp og halfpipe. Overraskelsen på programmet er sommeridretten skateboard. TV 2 skal sende 21 timer direkte fra X Games Oslo. I tillegg blir det konsert med en artist av internasjonalt kaliber.

Street-konkurransene i skateboard avholdes torsdag 25. februar i Skur 13-lageret ved Oslo Havn. Det er første gang at en skateboard-konkurranse på internasjonalt nivå arrangeres i Norge. Street-traseen for skateboard bygges som en permanent struktur, som skal være tilgjengelig for allmennheten etter X Games Oslo.

SuperPipe-konkurransene på snowboard avholdes fredag 26. februar i Oslo Vinterpark i Wyller, mens Big Air på snowboard og ski avholdes på lørdag, 27. februar i Tøyen Arena. X Games Oslo avsluttes søndag 28. februar med SuperPipe-konkurranser på ski i Oslo Vinterpark.

Ståle Sandbech. Foto: TV 2
Ståle Sandbech. Foto: TV 2
Tiril Sjåstad Christiansen.
Foto: Gorm Kallestad
Tiril Sjåstad Christiansen. Foto: Gorm Kallestad
Kjersti Buaas. Foto: Scanpix
Kjersti Buaas. Foto: Scanpix

Tror søte jenter vil løfte nivået
Ståle Sandbech er kanskje den største norske profilen. Han gleder seg som en unge til arrangementet.

– Det gikk veldig bra i fjor. Jeg vet ikke hvordan det blir her, for stillashoppene i byene er ofte litt mindre. Men det gikk an å gjøre alle de triple corksene, så det kommer til å bli et skyhøyt nivå. Publikum kommer til å se triks man aldri har sett før. Og så er det så mange søte jenter i Norge, så de alle de beste snowboarderne kommer til å dra ekstra på, humrer Sandbech.

I X Games forrige sesong ble han nummer to i slopestyle-konkurransen. Slopestyle er ikke på programmet i Oslo.

– Det er synd at de ikke får det til i år. Det mangler litt ressurser i Wyller med vann og strøm til å produsere nok snø. I tillegg måtte de stenge av den ene bakken som egentlig er til alpint-treninger. Det er den disiplinen der Norge er sterkest. Vi må håpe at det løser seg til 2017, så vi kan kjøre litt skikkelig snowboard i Norge, sier Sandbech.

Men selv uten slopestyle tror han det blir en folkefest i hovedstaden.

– Det er  X Games. X Games i USA er helt sinnssykt. For oss løpere er det det beste arrangementet. Vi må lage den festen enda litt større i Oslo. Kanskje vi klarer å inspirere folk til å logge seg av Facebook. Kanskje kan vi inspirere folk til å stikke ut og skremme seg selv litt på snowboard og ski, sier han.

Sandbech røper at han ser lyst på den kommende sesongen.

– Feelingen er bra. Jeg skal bare prøve å fjerne mandlene først, ler han.

Suksess i X Games henger høyt for nordmannen.

– Akkurat nå er det det som kanskje henger høyest. Av de store konkurransene er det X-Games-gull og VM-gull til vinteren jeg mangler, sier han.

Lover storartist som underholdning

De første 20 kvalifiserte utøverne til konkurransene er også klare. Blant dem er X Games-medaljevinnerne Tiril Sjåstad Christiansen (20, freeski), snowboarderne Ståle Sandbech (22) og Kjersti Buaas (33), samt OL- og X Games-gullmedaljevinner, amerikanske Kelly Clark (32). Alle utøverne finner du på www.xgames.com/oslo. En ny runde deltagere avsløres 1. desember.

Åtte fremadstormende norske skateboardtalenter får muligheten til å konkurrere om en norsk plass gjennom en egen norsk kvalifisering.

X Games Oslo – som alle X Games-arrangementer – kommer til å inkludere konsertinnslag med en internasjonal toppartist på lørdag kveld på Tøyen (sirkustomten ved Munchmuseet), samt lokale musikere hele helgen.

Artistene blir annonsert på et senere tidspunkt.

Vil skape idrettsfest

ESPN, som står bak X Games, har jobbet tett med TV 2 og den lokale tekniske arrangøren og er svært fornøyde med støtten de har fått fra Oslo kommune.

– Vi synes det er veldig spennende å samarbeide med TV 2 og SAHR Concepts, og berømmer Oslo kommune for støtten som gjør det mulig å arrangere X Games Oslo, sier Tim Reed, visepresident for ESPN X Games.

X Games har svært høy prestisje blant utøverne og tilbakemeldingene på et X Games i Oslo er udelt positive.

– Vi er veldig glade for entusiasmen og engasjementet fra utøverne. Med denne satsingen skal vi skape en idrettsfest i Oslo, der vi også skal trekke de unge både til arenaene og til tv-skjermene. Det er bare å glede seg til et event i toppklasse, sier nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) tror arrangementet vil inspirere unge i hele Norge til å ta på ski og brett og komme seg ut i bakken.

– Vi støtter X Games Oslo fordi vi får vist frem nye sider av idrettsbyen Oslo, og vi ønsker å presentere Oslo som verdens beste kompaktarena for kultur og idrett.