TILBAKE: Trude Drevland er tilbake i jobben som ordfører i Bergen og tirsdag er hun på bedriftsbesøk hos ClampOn.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TILBAKE: Trude Drevland er tilbake i jobben som ordfører i Bergen og tirsdag er hun på bedriftsbesøk hos ClampOn. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Aslak Eriksrud: – Kan bli ordførerskifte med mange kontraster

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, om at Marita Moltu kan bli ny ordfører i Bergen etter Trude Drevland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mye tyder på at Trude Drevlands dager som ordfører vil være over etter valget, og hun vil trolig erstattes av Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Marita Moltu (47).

KOMMENTAR: TV 2s kommentator Aslak Eriksrud snakker om valget. Foto: TV 2
KOMMENTAR: TV 2s kommentator Aslak Eriksrud snakker om valget. Foto: TV 2

I et portrett-intervju med TV 2 kommer det frem at Moltu er en verdikonservativ kristen som aldri drikker alkohol og behersker tungetale. Omveltningen kan bli voldsom hvis Marita Moltu overtar ordførerkjedet fra Trude Drevland i byen mellom de sju fjell.

– Blir det nytt flertall i Bergen, enten ved at de rødgrønne vinner eller at KrF skifter side, så forsvinner Trude Drevland ut av ordførerkontoret. Det blir spennende å se hvordan etterfølgeren velger å fylle rollen, sier TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud.

Hvor spesielt er det at Bergen kan gå fra Sjampanje-Trude til en verdikonservativ kristen som også er tungetaler og helbredet av Den hellige ånd?

– Det kan i så fall bli et ordførerskifte med mange kontraster. Men en ordførers personlige tro trenger ikke å ha noe med ordfører-jobben å gjøre. Det er opp til en eventuelt ny ordfører å fylle stillingen med sin personlige stil. Det har jo Drevland i aller høyeste grad gjort i disse fire årene, og det står det en ny ordfører fritt til å gjøre, poengterer Eriksrud.

Meningsmålingene tyder på at Høyre neppe gjentar brakvalget for fire år siden som sikret partiet både byrådslederen samt ordførertaburetten i Bergen.

Helt siden KrF forlot samarbeidet med Høyre og Frp i byrådet i Bergen i fjor, har Arbeiderpartiet åpent fridd til samarbeid med KrF og lokket med ordførerpost og innflytelse. Men også Høyre og Frp holder døren åpen for KrF.

– Vi observerer jo at vi er interessant for både Høyre, Ap og Frp. Det er en fin posisjon for oss å være i. Vi lukker ikke dørene igjen for noen før vi har sett valgresultatet og vi ser hva vi kan få ut av en forhandling. Jeg er forberedt på å bli ordfører, jeg er klar, sier Moltu til TV 2.

– Hvis vi ser på de ordførerne som er populære rundt omkring i landet, er det de som klarer å fremstå folkelig og være hele kommunens ordfører, uavhengig av partitilhørighet, sier Eriksrud.