NYTT NUMMER: Hvor enn du befinner deg i landet kan du nå ringe 116 117 dersom du trenger å kontakt legevakten. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
NYTT NUMMER: Hvor enn du befinner deg i landet kan du nå ringe 116 117 dersom du trenger å kontakt legevakten. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

I dag må du lære deg dette telefonnummeret 

1. september innføres det et nytt nasjonalt nummer til legevakten, 116 117. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang kommer det et nasjonalt telefonnummer du skal bruke dersom du vil ringe til legevakten. 

Hvor enn man befinner seg i landet er det altså 116 117 du skal ringe. Nummeret skal ikke forveksles med 113, som fortsatt er nummeret du skal ringe for øyeblikkelig nødhjelp. 

Vil ha samme nummer i hele Europa 

Den nye legevaktsentralen skal kunne motta henvendelser fra hele landet, og personen som ringer vil få svar fra nærmeste lege. I tilfeller hvor man er langt fra egen fastlege vil den nye tjenesten være nyttig. 

Prosjektleder for den nye ordningen, Terje Olav Øen i Helsedirektoratet, sier de er glad for at nummeret endelig kan tas i bruk. 

– Folk skal bruke det nye nummeret for å komme i kontakt med legevaktslege, når det ikke er mulig å komme i kontakt med egen fastlege. Det kan for eksempel være snakk om kutt, brudd, barn som har vondt i magen eller pasienter som føler et ubehag, sier Øen til TV 2. 

Han understreker at 113 fortsatt skal brukes i nødssituasjoner. 

Nummeret er ikke tilfeldig valgt. I en ny europeiske bestemmelse er det besluttet at 116 117 etter planen skal brukes over hele Europa. 

– Hittil er det samme nummer for legevakttjeneste i Tyskland og Østerrike. Vi er nummer tre ut, og EU har nok et ønske om at det skal bli samme nummer over hele Europa, sier Øen.

Enkelt på reise

For folk flest blir det nå enklere å få hjelp når man er på reise. 

– Den viktigste forenklingen er at du kan ringe nummeret, uavhengig hvor i landet du er. Du kommer til en legevaktsentral som setter deg videre til riktig person. I enkelte kommuner har det til nå vært flere forskjellige numre, som har vært vanskelig, sier Øen. 

Prosjektlederen håper også det nye nummeret vil kunne redusere de feilaktige oppringningene til 113. 

Nummeret er testet i et større prøveprosjekt de siste årene.

– Utfordringen er at mange bedrifter og institusjoner har sperret sekssifrede nummer. Vi oppfordrer alle til å rydde opp i dette og oppheve eventuelle sperrer, sier Øen. 

Du kan lese mer om ordningen på HelseNorge sine nettsider.