MUGGSOPP: Slik kan det se ut dersom en barnevogn har mugg. FOTO: MYCOTEAM/ANB/NEWSWIRE
MUGGSOPP: Slik kan det se ut dersom en barnevogn har mugg. FOTO: MYCOTEAM/ANB/NEWSWIRE

Slår alarm om mugg i barnevogner

Fagsjef i Mycoteam, Johan Mattsson, advarer mot å la barnevogna stå ute etter bruk på denne tiden av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av norske barn sover i barnevogner som kan være infisert av muggsopp.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor stort problemet er, da ikke alle ringer inn til oss, men fikser det selv. Det vi kan si, er at problemet gjentar seg hver høst, sier fagsjef i Mycoteam, Johan Mattsson.

Liker fuktighet

Muggsoppen liker seg i fuktige omgivelser. Det er derfor svært viktig å tenke på hvor man lagrer barnevognen når den ikke er i bruk.

– Muggsopp oppstår ofte hvis man lagrer vognen i en kjellerbod med for høy luftfuktighet, samt om vognen ikke får tørke skikkelig mellom hver gang den brukes, forklarer Mattsson, og oppfordrer alle til å ta jevnlige kontroller av barnevognen.

Bruk sansene

Ofte vises muggsoppen som missfarging, mørke eller lyse flekker som er lett å få øye på, men muggen kan også være tilnærmet helt usynlig.

– Ufarget muggsopp er litt vanskeligere å få øye på. Og da er det viktig å bruke luktesansen, samt sjekke om det har dannet seg en lodden overflate på stoffet, sier Mattsson.

Blir man eksponert for muggsopp er de vanlige reaksjonene trøtthet, hodepine og konsentrasjonsvansker. Har man allergi eller astma kan man også få sterkere helsemessige reaksjoner. 

Mer kunnskap

Årsaken til at folk gjøres oppmerksomme på dette først nå, er at man har fått mer kunnskap og at det er større fokus på mugg og inneklima generelt. 

– Tidligere trodde man kanskje at de flekkene man så bare var missfarging, men nå vet man at det er noe som påvirker inneklimaet i barnevognen, avslutter Johan Mattsson.