SUKSESS I AFRIKA: Mathias Eckhoff (bildet) og Will Voigt har ledet Nigeria til Rio-OL.
SUKSESS I AFRIKA: Mathias Eckhoff (bildet) og Will Voigt har ledet Nigeria til Rio-OL.

Fra Dissimilis til Rio-OL

Nigeria vant Afrikamesterskapet i basketball for første gang. Med daglig leder i Dissimilis som assistent-trener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke hver dag at Norge bemerker seg i internasjonal basketball og kanskje høres det litt rart ut at det var nettopp det som skjedde da Nigeria for første gang vant Afrikamesterskapet. På benken var det nemlig nok av innslag fra Norge.

Hovedtrener Will Voigt er riktignok amerikaner, men hadde sin første jobb som hovedtrener i Norge. Nærmere bestemt for bergenslaget Ulriken Eagles i perioden 2003 til 2006. Og med seg som assistent-trener hadde Voigt med seg Mathias Eckhoff.

Klare for Rio-OL
Og turneringen ble en kjempesuksess for Nigeria som søndag kronet verket med å slå storfavoritt og regjerende mester Angola 74-65 i finalen. Ikke bare er det Nigerias første mesterskapstittel, det betyr også at laget er kvalifisert for neste års OL. Dermed kan det altså gå mot norsk deltakelse i en av de aller største idrettene i de olympiske lekene som blir vist på TV 2.

– Det var en stor opplevelse og veldig gøy å ha vært med på noe slikt og gir definitivt mersmak, sier Eckhoff til TV 2, som håper å få være med videre i satsingen mot Rio-OL.

– Jeg håper og tror det. På forhånd var det veldig mye usikkerhet grunnet interne stridigheter i Nigeria. Etter seieren i går lovet også presidenten penger til The Tigers (som landslaget blir kalt) slik at det skal være mulig å få en skikkelig oppkjøring. Men detaljene vet jeg ikke enda, og jeg har også en jobb i Norge som jeg da må diskutere med.

I finalen startet Angola best, men Nigerias beste spiller i turneringen, Chamberlain Oguchi, sendte laget i føringen med en trepoenger i andre periode og derfra styrte Nigeria. Oguchi ble kåret til turneringens beste spiller og ble også kampens toppscorer med 19 poeng.

Fra Dissimilis til Nigeria
Eckhoff har tidligere vært landslagstrener for Norge og ledet Bærum Basket til gull i BLNO  og vært hovedtrener for Jämtland i den svenske toppserien, i tillegg har Eckhoff jobbet som daglig leder for Dissmilis siden 2009. Voigt og Eckhoff samarbeidet mens amerikaneren bodde i Norge og har holdt tett kontakt siden, derfor var det ikke veldig overraskende at den tidligere Ulriken-treneren ønsket å ha med seg nordmannen på benken. 

– Det er klart det var litt spesielt for meg. Jeg kommer dit som en ganske liten hvit mann fra Norge og dette er en helt annen basketballkultur. Men jeg kom fort inn i det med laget og den delen har fungert veldig bra. Det som har vært mer utfordrende er at det har vært veldig mye logistisk rot, men som sagt fantastisk gøy å være med på, sier Eckhoff.