Vil ikke gi seg før han har skapt verdens største bilprodusent

Men "bruden" er svært skeptisk. 

Sergio Marchionne leder FCA (Fiat Chrysler Automobiles), og har store planer for konsernet.
Sergio Marchionne leder FCA (Fiat Chrysler Automobiles), og har store planer for konsernet.

Sergio Marchionne er CEO (administrerende direktør) hos FCA (Fiat Chrysler Automobiles), og er vant med å få det som han vil. 

Han har i lengre tid prøvd å få GM interesserte i en allianse/fusjon mellom de to bilgigantene, men så langt har GM vært særdeles kjølige til det hele. I et nylig intervju med Automotive News, virker imidlertid Marchionne nå å være klar for å opptrappe sin jakt på GM:

– Det ville være skandaløst å ikke presse en partner. 

Kan klemme som en bjørn

Ord som kan tyde på at Marchionne planlegger en fiendtlig takeover av GM, men ikke ifølge mannen selv:

– Ikke fiendtlig. Det er ulike grader av å gi en klem. Jeg kan klemme deg hyggelig. Jeg kan klemme deg hardt. Jeg kan klemme deg som en bjørn. Jeg kan virkelig klemme deg. Alt starter med fysisk kontakt. Så kan det gå dårligere, men alt starter med fysisk kontakt, forteller Marchionne, som tydeligvis vil ha kontakt.

Her er oppfølgeren til en stor Norges-suksess

GM har derimot ikke vært interesserte, og har ikke sett hvilke eventuelle fordeler en sammenslåing kan gi. Det har derimot Marchionne: 

– Vi snakker ikke om små, minimale forbedringer i marginer. Vi snakker kataklysmiske forandringer, gigantiske. Jeg har gått gjennom produkt for produkt, fabrikk for fabrikk, område for område, og jeg har analysert dem alle. Den kombinerte enheten kan skape 30 milliarder dollar i cash i året. Tretti. Tenk litt på det tallet, sier Marchionne.

Hans tall er såkalt EBITDA, som betyr Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, men er uansett et veldig sterkt tall. Ifølge eksperter på finans i bilverdenen, er dette tallet heller ikke urealistisk. 

Her er første smakebit på et nytt bilmerke

Det er umulig å stoppe maskinen

Problemet er imidlertid så langt at GM ikke ønsker å delta i noen diskusjoner, noe som gjør Marchionne litt oppgitt:

– Jeg har sagt meg villig til å sitte ned med dem, og gå gjennom tallene. Men de vil ikke høre. Du kan kanskje avslå avtalen, men du kan ikke avslå diskusjonen. Mary Barra hos GM sier de er for travle med å slå seg sammen med seg selv. Jeg forstår deres ønske om å være alene og utøve sin plan. Jeg har hørt på kommentarene om at de slår seg sammen med seg selv, som jeg overhodet ikke kjøper når det er snakk om et 107 år gammelt selskap. Du kan ikke ha en sammenslåing med deg selv. Jeg er overbevist om at dette er verdt risken. Fordelene er så enorme, at jeg tror det er umulig å stoppe maskinen, hevder Marchionne.

Vil bli verdens største 

Men selv om en sammenslåing av GM og FCA vil kunne skape et enormt overskudd, og gjøre det nye konsernet til verdens klart største bilprodusent, er det langt ifra sikkert at det vil lykkes. Salget av Fiat er dårlig, og Marchionne har selv uttalt at det aldri vil kunne oppnå tallene det hadde i sine glansdager.

Han har også lagt ned mye arbeid i å snu Alfa Romeo, men også der er veien lang når det gjelder å skape en trygg finansiell plattform med solide overskuddsmarginer. Av FCA sine merker, er det Jeep som har størst verdi i dagens bilmarked. 

En fusjon med GM vil gi betydelige kutt i utviklingskostnader til nye modeller,  og gjøre selskapet til en gigant på det amerikanske markedet. Men som historien har vist mange ganger, trenger ikke slike fusjoner å bli like lønnsomt som det papirene påstår. Enn så lenge er GM skeptisk, mens Marchionne på sin side jobber mot aksjeeiere og investorer i GM, for å få dem til å innse fordelene av en slik sammenslåing. 

Lykkes Marchionne i dette, vil han stå igjen som en legende i bilhistorien, når han etter planen trekker seg i 2019. Mislykkes han, kan det godt hende FCA får alvorlige økonomiske problemer om noen år. 

Her får du stor luksus-SUV til 150.000 kroner