Dommeren innrømmer at RBK-målet aldri burde vært godkjent

Alexander Søderlund ble skutt i armen da Rosenborg spilte 1-1 mot Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tromsø-Rosenborg 1-1

Rosenborg hadde ikke slått Tromsø på Alfheim siden 2009 før kveldens kamp, og den statistikken står minst én sesong til.

Pål André Helland kunne scoret det som trolig ville blitt seiersmålet to minutter før slutt, men Tromsø-keeper Pål Vestly Heigre reddet Hellands straffespark mesterlig.

Se redningen i videovinduet øverst!

– Det var et viktig poeng for oss, sier Heigre.

Strafferedningen var et fint plaster på såret for Heigre, som tabbet seg ut like før pause. Keeperen skulle klarere ballen, men klarerte den rett i Alexander Søderlunds arm og i mål. Tromsø-spillerne protesterte heftig for det de mente var hands. 

Etter kampen innrømmer dommer Martin Lundby at målet aldri burde vært godkjent.

– Jeg ser ikke treffpunktet under kampen, det gjør jeg ikke. Det er en vanskelig situasjon. Søderlund kommer i stor fart. Han hopper inn. Spørsmålet er om hånden er i en naturlig eller unaturlig posisjon. Når jeg ser bildene nå heller jeg mot at det var en unaturlig posisjon. Da burde det vært frispark for hands, sier Lundby.

Helland tar på seg skylden
Heigre ble naturlig nok hyllet som den store TIL-helten etter kampen.

– Det er deilig å redde straffe slik at RBK ikke tok tre poeng, men jeg skulle gjerne vært foruten den situasjonen, sier Heigre.

Situasjonen han sikter til skjedde like før pause. 

– Heigre hadde mye skyld i det første målet, så det var fint at han fikk den redningen, sier Tromsø-trener Bård Henning Flovik.

– Det er dårlig av meg. Straffe skal være mål. Vanligvis skyter jeg høyt, men jeg vet ikke hvorfor jeg ikke gjorde det. Det var rett og slett dårlig og feigt av meg, sier Helland.

Sjokkstart
Det startet ikke spesielt bra for trønderne. Allerede etter to minutter sendte Magnus Andersen hjemmelaget i ledelsen med et kontant hodestøt etter et hjørnespark.

Sjokkstarten rystet Rosenborg. I første omgang kom serielederne aldri opp det nivået man har vært vant til å se dem denne sesongen, og Tromsø fikk flere gode muligheter til å legge på til 2-0.

Nærmest kom Christian Landu Landu sju minutter før pause, men midtbanespilleren bommet regelrett på ballen da han fikk muligheten fra ti meter.

Omdiskutert utligning
Ut av ingenting utlignet Rosenborg like før pause. Tromsø-keeper Pål Vestly Heigre hadde tilsynelatende full kontroll da han skulle spille ballen ut igjen etter et tilbakespill. 

Men Vestly dundret ballen rett i Alexander Søderlund, og kulen forsvant inn i nettmaskene. Tromsø-spillerne protesterte og ropte forgjeves på hands, men dommer Martin Lundby godkjente målet.

Søderlund er usikker på om målet burde vært godkjent.

– Jeg vet ikke. Jeg følte at ballen traff meg under armen, men det er så kort avstand at det er vanskelig å se, sier Søderlund, som innrømmer at målet var spesielt.

– Det er et av de merkeligste målene jeg har scoret, sier han.

Heigre er klar på at målet ikke burde blitt godkjent.

– Jeg skjøt ut og traff ham i armen. Dommeren burde annullert målet, sier TIL-keeperen.

Det er ikke første gang dommer Lundby er involvert i kontroversielle avgjørelser denne sesongen. Han var dommer da Haugesunds Christan Gytkjær ble feilaktig utvist i Bodø.

God Tromsø-periode
Tromsø lot seg ikke affisere av utligningen like før pause. I åpningen av annen omgang fortsatte «Gutan» å produsere sjanser.

André Hansen måtte ut i full strekk da Gjermund Åsen forsøkte seg med et brassespark. Zdenek Ondrásek fikk også en god mulighet, men skuddet med venstrefoten satte aldri Hansen på prøve. 

Det gjorde definitivt forsøket fra Hans Norbye åtte minutter før slutt. Høyrebacken raidet over hele banen og avsluttet godt fra rundt 18 meter, men Hansen fikk en hånd på ballen.

Dramatikken toppet seg da Rosenborg ble tildelt straffespark tre minutter før slutt. Morten Gamst Pedersen ble hektet i feltet, men Pål André Helland maktet ikke å sette ballen i mål fra 11 meter.