George Clooneys advokatkone raser over Al Jazeera-dom

Dommen i Egypt mot tre journalister fra TV-kanalen Al Jazeera utløser sterke internasjonale reaksjoner.

I KAIRO: Amal Clooney under rettsaken, her sammen med Al Jazeera-journalist Mohammed Fahmy. FOTO: REUTERS
I KAIRO: Amal Clooney under rettsaken, her sammen med Al Jazeera-journalist Mohammed Fahmy. FOTO: REUTERS

De tre journalistene – canadiske Mohamed Fahmy, egyptiske Baher Mohamed og australske Peter Greste, ble lørdag dømt til tre års fengsel for å jobbe ulovlig i Egypt og for å ha «spredt løgner som var til skade for Egypt».

Dømt i Kairo

Fahmy og Mohamed var i retten i Kairo da dommen falt lørdag, sammen med deres advokat Amal Clooney, mens Greste, som ble løslatt og deportert hjem til Australia i februar, ble dømt in absentia.

– Canada er skuffet over dommen mot Mohamed Fahmy i dag. Beslutningen undergraver tilliten til Egypt som en rettsstat, sa den canadiske statssekretæren i UD, Lynne Yelich. Canada har lenge krevd at Fahmy løslates.

Farlig budskap

Advokaten Amal Clooney mener at dommen vil sende et farlig budskap.

– Hver tredjepart som har sett på bevisene har konkludert med at det ikke foreligger noe bevis for anklagene, sa Clooney til BBC. 

Opprørende dom

I Australia kalte Greste dommen opprørende. Han oppfordret alle til å fortsette å bekjempe den, og han ba Egypts president Abdel Fattah al-Sisi benåde hans to kolleger.

– Siden det ikke har skjedd noe ulovlig, er den eneste konklusjonen vi kan komme til, at denne dommen er politisk motivert, sa Greste i Sydney.

(©NTB)