MAGNETO-HJELM? Tikjemper Aston Eaton har en ny og revolusjonerende hette på hodet under VM i Beijing. Den får han til å minne en smule om X-Men-skurken Magneto. FOTO: MONTASJE: MARTIN RICKETT, PA PHOTO /  20TH CENTURY FOX / SCANPIX
MAGNETO-HJELM? Tikjemper Aston Eaton har en ny og revolusjonerende hette på hodet under VM i Beijing. Den får han til å minne en smule om X-Men-skurken Magneto. FOTO: MONTASJE: MARTIN RICKETT, PA PHOTO / 20TH CENTURY FOX / SCANPIX

Derfor ser VM-stjernen ut som en X-Men-skurk

Ashton «Magneto» Eaton satte verdensrekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ashton Eaton (27) vant tikampen i London-OL 2012 og Moskva-VM 2013. Når han skal forsvare tittelen sin i Beijing, har han med seg et hemmelig våpen på lager.

I Fugleredet har tilskuerne vært vitne til et merkelig syn. Eaton har gått rundt med en hette på hodet, som får han til å se ut som en lightversjon av X-Men-skurken Magneto.

Kjølehette

Den revolusjonerende nyvinningen er en kjølehette, som er blitt utviklet i samarbeid med Nike.

– Først trodde jeg at dette aldri i verden ville se kult ut, men etter å kommet med tilbakemeldinger gjorde de det om til noe fantastisk. Jeg brukte den på trening, og jeg likte den godt, sier Eaton til Business Insider.

Med stekende varme i Fugleredet bruker Eaton hjelmet til å holde hodet kaldt mellom øvelsene. Med ti øvelser over to dager, vil tikjemperen ta alle midler i bruk for å få maks ut av alle pausene han har mellom slagene.

– Et perfekt scenario vil være å føle som om du akkurat har begynt når du går i gang med hver øvelse. Jo mer du gjør, jo mer slitasje føler du. Utfordringen er å redusere den mentale slitasjen over to dager, for å få maks ut av hver øvelse, sier Eaton i en pressemelding fra Nike.

– Etter å ha stilt spørsmål om nåværende rekreasjonsteknikker spurte jeg meg selv: Hvorfor føles det så godt å tømme en flaske vann over hodet etter et løp? Jeg kjenner ikke det fysiologiske svaret, men faktum er at det får meg til å føle meg bedre og prestere bedre, forklarer han.

Satte verdensrekord

I Beijing har Eaton brukt kjølehetten, og det har han tydeligvis fått betalt for.

SPESIELL HODEPRYD: Ashton Eaton med kjølehetten sin. FOTO: MARTIN RICKETT /
SPESIELL HODEPRYD: Ashton Eaton med kjølehetten sin. FOTO: MARTIN RICKETT /

For etter at han stormet inn til 45,00 på 400-meter fredag – den raskeste 400-meteren noen gang løpt i mangekamp, så var han på vei mot verdensrekord.

Og Eaton sviktet ikke. 13,69 på 110 meter hekk, 43,34 i diskos, 63,63 i spyd og 4,17.52 på 1500-meter sørget for at Eaton forbedret sin egen verdensrekord med seks poeng.
Den nye bestenoteringen er nå 9045 poeng.

Det er bare Eaton og den gamle tsjekkiske mesteren Roman Serbrle som har vært over 9000 poeng. Da gjør det lite at man kan ligne en smule på Magneto.

Magneto er for øvrig kjent som en av skurkene i både tegneseriene og filmene om X-Men. I filmene er det Sir Ian McKellen og Michael Fassbender som portretterer skurken. McKellen spilte Magneto i fire filmer, før Fassbender spilte en yngre versjon av karakteren i X-Men: First Class i 2011.

I X-Men: Days of Future Past er handlingen lagt til forskjellige tidsepoker, slik at begge skuespillerne spilt Magneto i filmen. Fassbender vil spille Magneto i X-Men: Apocalypse, som kommer ut i 2016.