OVERLEGEN: Gullvinner Matej Toth var så suveren at han hadde tid til å gå på do under 50 kilometer kappgang i Beijing. REUTERS/Kim Kyung-Hoon FOTO: KIM KYUNG-HOON /
OVERLEGEN: Gullvinner Matej Toth var så suveren at han hadde tid til å gå på do under 50 kilometer kappgang i Beijing. REUTERS/Kim Kyung-Hoon FOTO: KIM KYUNG-HOON /

VM-vinneren gikk på do midt under løpet

– Det er første gang jeg gjør det under konkurranse!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matej Toth var overlegen på 50 kilometer kappgang i VM. Som ventet var varmen brutal, men Toth tok teten tidlig og ga den aldri fra seg. Han ble klokket inn til 3.40.32. Dermed sikret Toth, som er utdannet journalist, Slovakias første VM-gull.

Han var nesten to minutter foran australske Jared Tallent. Toths dominans var så stor at han tok seg tid til et toalettbesøk halvveis gjennom de 50 kilometerne.

– Første gang jeg gjør det

30 kilometer inn i femmilen forlot Toth løypa og sprang inn på et portabelt toalett, og var der inne i rundt 25 sekunder. Da han kom ut var han fortsatt i ledelsen.

– Det er første gang i mitt liv at jeg gjør det under konkurranse, sier Toth til Expressen.

– Men under trening er det normalt. Jeg visste at jeg kanskje ville tape 20-25 sekunder, men etterpå følte jeg meg mye bedre. Det var derfor jeg måtte lette på trykket, fortsetter slovaken. 

Haukenes på 24. plass

Håvard Haukenes var som alle andre sjanseløs mot Toths tempo, men han gikk inn til 24. plass og var nær sin personlige rekord.

– Forholdene var vanskelige, men jeg hadde en god følelse hele veien. Pulsen, magen, hodet, væskeinntaket, alt var under kontroll, sa Toth etter å ha gått jublende over mål innhyllet i det slovakiske flagget.

– Det var mitt løp. Det var jeg som satte tempoet, og da blir det mye lettere.

(©NTB/TV 2 Sporten)