<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet"> </span>Linjedommeren «alle» sørlendinger hatet i 2005:

– Jeg blir overrasket hvis Tom Nordlie ringer og sier unnskyld

Odd Arne Vangen ble gjort til syndebukk da han annullerte Stefan Bärlins 2-2-scoring mot Fredrikstad. Men nå er den pensjonerte linjedommeren «frikjent».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hele tredje episode av «Tidenes kamp» øverst!

– Jeg har forsåvidt alltid vært sikker på at avgjørelsen var riktig. Da NRK spurte meg etter kampen om jeg var sikker, svarte jeg at jeg ikke var usikker i det hele tatt, sier Odd Arne Vangen til TV 2.

Det er Tippeligaens siste runde. Datoen er 29. oktober 2005. Titteljagende Start tar i mot et Fredrikstad-lag – som hvis de taper – kan rykke ned til førstedivisjon.

Stillingen er 2-1 til Fredrikstad, men Start trenger bare én scoring for å vinne serien. Starts første målscorer, Stefan Bärlin, blir spilt gjennom av Todi Jónsson, og setter ballen perfekt i mål.

Kristiansand stadion tar fullstendig av...

Se Matchball-gjengen diskutere situasjonen her: – Nå har de kun Julius og Kaptein Sabeltann igjen i Kristiansand

Ny grafikk gir oss svaret
– Men så står det en og feirer 17. mai på sidelinjen, beskriver komiker og Start-supporter Rune Andersen i TV 2s nettserie «Tidenes kamp».

Andersen refererer til en av kampens linjedommere, nemlig Odd Arne Vangen. Som i snart ti år har vært 100 prosent sikker på at avgjørelsen han måtte ta – i løpet av en brøkdel av et sekund – var riktig, men som daværende Start-trener og «hele» Sørlandet i all ettertid har ment var feil.

BEVISET: Odd Arne Vangen gjorde alt riktig da han blåste av for offside her.
BEVISET: Odd Arne Vangen gjorde alt riktig da han blåste av for offside her.

I den foreløpig siste «Tidenes kamp»-episoden blir all tvil og alle påstander satt til siden. TV 2s grafikk tar ikke feil, og dette er fasiten: Stefan Bärlin var i offside. Og Odd Arne Vangen «feiret 17. mai» med god grunn.

– Det er selvsagt hyggelig å få det bekreftet. Men jeg har ikke akkurat brukt så mye tid på det de siste årene, sier Vangen til TV 2.

– Det er typisk at slikt skjer i kamper der det står mye på spill. Start kunne vinne serien, mens Fredrikstad kunne rykke ned. Så jeg var forholdsvis forberedt på at det kunne oppstå noen kontroversielle situasjoner, legger han til.

– Jeg forventer ingen unnskyldning
Tom Nordlie fikk se situasjonen – uten grafikk – på nytt i forbindelse med innspillingen av «Tidenes kamp».

– Det der er ikke offside, vet du. Bare se der! Fy faen altså, uttalte Nordlie til TV 2s reporter.

Rune Andersen var minst like bastant:

– Jeg tror jeg har sett målet 100 ganger. Og det der er ikke offside! kom det fra humoristen.

Med fasiten på bordet har det foreløpig ikke lykkes TV 2 å få kontakt med Nordlie.

Odd Arne Vangen tror ikke at den nåværende Avaldsnes-treneren kommer til å kontakte ham for å si unnskyld.

– Nei, da blir jeg i hvert fall overrasket. Men jeg forventer ingen unnskyldning, bare så det er sagt. Dog hadde det vært morsomt å prate om det igjen, sier Vangen.

Vangen dømte i Tippeligaen frem til i fjor da han på grunn av den øvre aldersgrensen ble nødt til å pakke sammen både fløyte og flagg. I dag går mesteparten av tiden til den pensjonerte linjemannen med til butikkdrift på Sylling.