Slik takler Maria (15) livet med angst

Første året på barneskolen satt mammaen ved siden av henne i klasserommet hver dag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kjennes ut som at følelsene tar overhånd, det blir instinkt. Jeg har lyst til å flykte, selv om jeg vet at det ikke er noe farlig. Jeg føler at jeg må bort, forklarer hun.

Den tøffe 15-åringen fortalte sin historie i God morgen Norge. Se intervjuet i klippet over.

Rundt 20 prosent av norske barn opplever angst i løpet av oppveksten. Maria Otterstad har slitt med dette så lenge hun kan huske.

– Et engstelig barn

Da hun var liten likte hun ikke å leke sammen med andre barn, og hun var avhengig av å være i samme rom som moren. 

– Vi merket at Maria hadde angst veldig, veldig tidlig. Hun har alltid vært et engstelig barn. Hun gråt mye, sov veldig dårlig og etter at vi hadde vært sosiale eller hatt besøk så sov hun ikke på noen netter, forteller moren, Christine Otterstad.

Moren tok grep for å hjelpe

Det ble enda tøffere da hun begynte på skolen. 

– I første klasse på barneskolen var jeg med i klasserommet hver dag, jeg satt ved siden av henne og etter hvert satt jeg i en sofa bakerst i klasserommet, sier moren.

I løpet av årene på barneskolen tok moren en utdannelse innen mental trening. 

– Jeg tenkte at dette må jeg fikse selv. Hun trenger hjelp, hun trenger det hele tida og vi må bygge henne opp. Vi jobbet mye med dette hjemme og Maria har blitt ekstremt flink til å ha riktig fokus. Hun er sterkere enn veldig mange andre jeg har møtt. 

Tøft på ungdomsskolen

Det siste året på barneskolen gikk det bedre med Maria og hun var veldig motivert til å begynne på ungdomsskolen. 

– De første dagene gikk det veldig bra, men vi hadde ikke sagt fra til så mange lærere og det var ikke tilrettelagt, så ble det veldig mye press og det sa plutselig slutt, forklarer 15-åringen.

Da ble Maria alvorlig syk og var det i lang tid. Moren ble også syk og de gikk begge på en smell.

– Vi har alltid hatt veldig gode hjelpere ved siden av oss fordi vi har vært så åpne hele veien. Samtidig så var det vanskelig da jeg ble syk og ikke kunne være en ressurs, sier moren.

Riktig fokus

Maria har jobbet mye med seg selv og lært seg ulike teknikker for å få bukt med angsten.

– Jeg har gruet meg mye til ting og stresset fælt i forkant. Jeg prøver å tenke at det ikke blir så ille som man tror. Jeg må ikke tenke «Hva hvis det skjer?», for det verste skjer jo ikke, forklarer 15-åringen. 

– Det å være åpen har hjulpet

VG helg skrev om Marias historie for noen uker siden. Både mor og datter mener at åpenhet har gjort det lettere å takle hverdagen.  

– Det er veldig smart, for da får man mer forståelse og støtte. I tillegg kan jeg hjelpe andre, forteller Maria. 

– Du kan ikke få hjelp hvis du ikke sier det til noen. Kunnskap er makt, det er viktig å sette seg inn i det, hva angst er for noe. Det kan være en lang og tung prosess, men det viktigste her er også at Maria har tatt tak selv, det er hun som har gjort den største jobben, sier moren.