FÅR IKKE RO: John Stones er en av spillerne det har gått rykter om i hele sommer, og som får griller i hodet av storklubbenes fremstøt. Foto:  Reuters / Andrew Yates
FÅR IKKE RO: John Stones er en av spillerne det har gått rykter om i hele sommer, og som får griller i hodet av storklubbenes fremstøt. Foto:  Reuters / Andrew Yates

Steng vinduet - og la sesongen starte

Kasper Wikestad vil stenge overgangsvinduet før sesongstart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere og flere tar til ordet for å stenge overgangsvinduet før sesongen starter. Tiden er inne for å la dem få gehør. Starten på hver sesong er nå i ferd med å bli en farse.

David de Gea sitter på tribunen når Manchester United spiller. Saïdo Berahino var ikke engang å se der da WBA møtte Chelsea. John Stones spiller, men er så langt fra forrige sesongs nivå, at det er sjokkerende. Lewis Grabban tok like greit toget hjem fra Rotherham til Norwich etter spillermøtet - før kampstart.

Historiene har etter hvert blitt mange. Dette er selvsagt heller ikke et nytt fenomen. Men det blir flere av dem. Og de er i ferd med å ta så mye plass, at det er forstyrrende for alle. For de mindre klubbene som desperat prøver å beholde sine beste spillere. For spillerne som blir dratt hit og dit. For supporterne. For alle.

De ukene utenfor sesong er mer enn nok tid til å gjøre unna businessen. Gjør det da – bli ferdig, og start sesongen med den stallen man har.

Dette burde ikke være vanskelig.

For det viser seg at det er altfor vanskelig for spillerne. Spillere som streiker. Som ikke «har hodet på rett plass» til å spille. Og dette gir ringvirkninger. Spillere i lavere divisjoner reagerer på samme måte som de i Premier League, når de hører at for eksempel WBA ønsker dem som erstatter for Berahino.

Så kan man si at det er uprofesjonelt. Og det er det. La det ikke være tvil om det. Spillermakten har blitt altfor stor. Kontrakter skal i utgangspunktet hedres. Var man fornøyd da man underskrev en femårskontrakt i fjor sommer, burde det ikke være noe problem å forholde seg til samme kontrakten sommeren etter.

Men det er det visst. Veldig vanskelig for enkelte.

Samtidig synes jeg ikke altfor synd på klubbene heller. De er ofte de første til å presse ut spillere de ikke lenger ønsker å satse på. Stjerner må trene med juniorene, om de ikke prøver hardt nok selv å rive familien vekk fra skole og venner, for å finne en ny klubb i en annen by eller et annet land.

Jermaine Jenas har skrevet en innsiktsfull kommentar her på hvordan spillere, og resten av troppen, reagerer når storklubbene kommer fiskende.

Og man kan forstå at det ikke er lett.

Men la oss nå slippe dette mens sesongen er i gang. Sommeren kalles «Silly Season». Det er et meget dekkende begrep. Derfor er det så frustrerende når starten av sesongen er enda mer «Silly».

Da bør fotballen få dominere.

Man kan selvsagt ikke ha et overgangsvindu som stenger på ulike datoer rundt om i Europa. Men dette klarer de helt sikkert å bli enige om.

Nå venter noen spennende, og nervøse dager, både for managere, spillere, supportere og andre.

«Silly Season» kan være artig, men i sesong blir det bare dumt.

Tony Pulis sa det; «Steng vinduet – og la sesongen begynne»