OVERLEGEN: Magnus Carlsen tok en knusende seier mot Wesley So i femte runde av Sinquefield Cup. 
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
OVERLEGEN: Magnus Carlsen tok en knusende seier mot Wesley So i femte runde av Sinquefield Cup. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Knusende Carlsen-seier: – Et av hans beste partier noensinne

Verdensmesteren friskmeldes etter gigantseier mot Wesley So i Sinquefield Cup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen (24) tok en knusende seier med hvite brikker mot Wesley So (21) i femte runde av Sinquefield Cup.

Etter over femti trekk var partiet som forbløffer over, men trolig hadde verdensmesteren kontroll lenge før. Veldig mye lenger før. Til og med før computerne hadde forstått hva som foregikk.

Mens verdensmesterens seiersmarsj begynte i det 23. trekket, da han satte oppe en fantastisk seiersplan med en springer på d5 og en bonde på h6, var det nemlig ikke før ungguttene hadde spilt langt over tretti trekk at sjakkcomputeren skjønte hvor gode trekk Magnus Carlsen hadde gjort.

Lenge beregnet den stillingen til å være svært lik. Sakte, men sikkert lirket prosentene seg derimot oppover i verdensmesterens favør og det ble tydelig hva nordmannen hadde klart. 

- Elementet at han slår computeren i evalueringen er hva som er så fascinerende! Han har hatt en bedre forståelse for hva som foregår enn hva computeren har hatt! kommenterte en forundret Jon Ludvig Hammer. 

Det var nettopp det som hadde skjedd. I en tidsalder hvor sjakkcomputerne virker uovervinnelige hadde verdensmesteren med et lite bondetrekk vist at han i dette partiet var datamaskinene overlegne.

- Dette var et av Magnus' beste partier noensinne. Et mønsterparti av ypperste klasse, roser Jon Ludvig Hammer sin kompis.

Uvant åpningsstrategi
Verdensmesteren valgte nok en gang å entre en svært komplisert og teoritung åpning - denne gangen Najdorf-varianten i Siciliansk. En slik strategi har ikke pleid å være hva vi ser fra verdensmesteren i partiets første fase.

- Han gikk rett inn i en skarp hovedvariant og undertrykker at han mester også det, kommenterte Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio.

Da spillerne rokerte til hver sin side av brettet, ble det spådd at partiet skulle bli et rotterace om hvem som klarte å matte motstanderen først. Slik ble det ikke. Magnus Carlsen ofret en bonde som på elegant vis gjorde at verdensmesteren kunne iverksette planen om å vinne partiet med et mesterlig angrep.

Med de hvite brikkene stod han igjen med en bonde mindre, men med de klart beste brikkene og med et angrep milevis foran sin motstanders. 

En hvit monsterspringer på d5 kombinert med bønder langt oppover på motstanderens halvdel av brettet gjorde at sorts muligheter var svært begrensede. Det var nesten som at han måtte stå å ta imot.

Nervepirrende unøyaktigheter

Med fascinerende manøvrering opparbeidet han seg en fordel så stor at TV 2s sjakkstudio omtrent gjorde seg klare til å pakke sammen og ta kvelden.

Så kom tabben som igjen satte spenning til partiet. Da Magnus Carlsen skulle utføre sitt førtiende trekk hadde han mulighet til å så godt som avgjøre partiet, men slik ville han det ikke.

Verdensmesteren gikk seg trolig vill i variantene, og valgte en litt mer omfattende vei til seieren. 

Etter et par nøyaktige trekk og noen ekstra tenkepauser var seieren allikevel i boks etter over fem timers spill og 55 trekk.

- Jeg står på mitt: Dette er til tross for tabbene et av de beste partiene Magnus noen gang har spilt, sa Jon Ludvig Hammer.

Magnus Carlsen er dermed oppe i 3,5 poeng og ligger for første gang i turneringen helt i tet. Kun Levon Aronian har fanget like mye poeng.