En skuffet Henrik Ingebrigtsen etter niendeplassen i det første heatet på 1500-meteren i VM torsdag. Visepresident Tore Hordnes varsler nå skjerpede krav til utøverne etter VM-fiasko.  FOTO: RUUD, VIDAR /
En skuffet Henrik Ingebrigtsen etter niendeplassen i det første heatet på 1500-meteren i VM torsdag. Visepresident Tore Hordnes varsler nå skjerpede krav til utøverne etter VM-fiasko.  FOTO: RUUD, VIDAR /

Friidrettstopp: – Samarbeid, eller stå utenfor

Visepresident Tore Hordnes varsler skjerpede krav til utøverne etter VM-fiasko.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BEIJING (TV 2): Visepresident Tore Hordnes er svært misfornøyd med de norske prestasjonene til det norske laget i Kina.

Allerede nå varsler han kraftig innstramming på landslagsopplegget neste sesong. Fokus skal være å bygge et sterkere lag.

Visepresident i Friidrettsforbundet, Tore Hordnes.
Foto: Vidar Ruud
Visepresident i Friidrettsforbundet, Tore Hordnes. Foto: Vidar Ruud

Tydelig samling

– Vi sliter litt med at vi har for mange miljøer i norsk friidrett. Styret kommer til å være tydelig til den nye sportssjefen på at vi vil ha mer lag. Vi vil ha tydelig samling, der man samarbeider, jobber sammen, og framstår som enheten «norsk friidrett», sier Hordnes.

Så er det opp til utøverne å bestemme om de vil være med på landslagsopplegget.

– Hvis man ikke vil være med på satsingene som forbundet gjør, så får man stå utenfor. I praksis vil det bety flere felles samlinger med de grenene som har relasjoner. Der forbundet kan prioritere sine trener- og medisinske ressurser.

– Det blir opp til den nye sportssjefen å skru dette til i praksis, men vårt mandat til ham vil være å sette krav til utøverne om å trene mer sammen.

TV 2s kommentator Randi Gustad mener det er for enkelt å dytte ansvaret over på utøverne. Hun sier det er ledelsens oppgave å strukturere en landslagsmodell som optimaliserer forholdene for utøverne.

Gustad mener også det er tid for endringer i forbundsledelsen.

– De svake resultatene i dette mesterskapet var vel nærmest uunngåelige på grunn av dårlig ledelse. Jeg mener man må begynne på toppen med å skifte ut ledelsen.

– Utøvernes ansvar

Hordnes mener utøverne som ikke har prestert under VM i hovedsak må ta ansvaret for det selv.

– Den foreløpige analysen er vel at Henrik Ingebrigtsen, Sindre Buraas, og Karoline Berkeli Grøvdahl bommet på akklimatiseringen før mesterskapet.

– Hvem sitt ansvar er det?

– Det må utøverne og trenerne selv som tok den beslutningen ta på sin kappe, mener Hordnes.

Samtidig tar han selvkritikk på at styret har vært for dårlig til å følge opp de kravene og ønskene de har hatt overfor toppidrettssatsingen. Og det ikke utelukkende er sportssjef Ronny Nilsen som må ta skylden alene for de skuffende resultatene.

– Der har vi nok et felles ansvar, sier Hordnes.

– Vil ha rett person

Ronny Nilsen skulle opprinnelig gi seg som sportssjef etter VM, men forbundet har ikke greid å erstatte Nilsen, som dermed fortsetter fram til nyttår.

– Styret er enige om at vi heller vil ha den rette personen i jobben, enn at vi skal ha en person på plass innen en gitt dato. Det er en krevende jobb, og vi jobber med å få inn den beste kandidaten. Dette handler om timing, og de som har sagt nei til jobben, har det vært familiesituasjon og andre ting som ikke har passet inn. Dette handler om timing, sier Hordnes.

Ingen kritikk

Han vil ikke kritisere adminsitrasjonen i forbundet for å ha gjort en for dårlig jobb. Og det til tross for at man verken har erstattet to sponsorer som har forsvunnet det siste året, eller greid å ansette ny sportssjef.

– Har generalsekretæren (Kjetil Hildeskor) gjort jobben sin når disse viktige sakene ikke er ordnet?

– Jeg har ingenting å utsette på den jobben han har gjort, sier Hordnes kontant.

– Kan det være andre årsaker som gjør at kandidatene til sportssjefjobben sier nei, at det for eksempel har vært mye støy i forbundet?

– Nei, det har jeg ikke fått noen signaler om.

Mye positivt

Hordnes mener at det bortsett fra toppidrettssatsingen, går så det suser i norsk friidrett.

– Vi har sterke resultater på ungdomssiden, vi har stor rekruttering blant barn og ungdom, og økende aktivitet på mosjonsløp. Men akkurat nå er vi inne i et generasjonsskifte. Og med det nivået som er i internasjonal friidrett, snur man ikke det på et år. Det tar tid. Men det har jeg tror på at vi skal klare, sier Hordnes.