Norske forfattere om den nye Millennium-boken: – Dette er dansen på Stieg Larssons grav

Krimforfatterne Tom Egeland (56) og Tom Kristensen (60) er sterkt kritiske til utgivelsen av oppfølgeren til Stieg Larssons Millennium-trilogi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble oppfølgeren til Stieg Larssons Millennium-trilogi, som er skrevet av den svenske forfatteren David Lagercrantz, sluppet i Norge.

Larsson døde i 2004, ett år før den første boken i trilogien kom ut, og fikk således ikke oppleve sin egen gigantsuksess. Mange har reagert negativt på at en annen forfatter nå har skrevet en oppfølger på de bestselgende bøkene.

Norske forfattere er kritiske

På Aschehougs hagefest torsdag, møtte TV 2 krimforfatterne Tom Egeland (56) og Tom Kristensen (60). De var sterkt kritiske til bokutgivelsen.

– For meg er dette dansen på Stieg Larssons grav. Jeg synes at Larssons litterære univers skulle fått dø med Stieg Larsson, og jeg er ikke begeistret for denne boken, sier Egeland til TV2.no.

Og krimkollega Kristensen er helt enig.

– Jeg er helt enig. Jeg synes det er på linje med å forfalske eller lage malerier basert på en annen manns eller kvinnes verk. Og dette er selvfølgelig et rent profittmotiv å gjøre noe sånt som dette her. Jeg er veldig sterkt i mot det. Jeg hadde likt det svært dårlig om noen hadde gjort det samme med mine bøker, sier han bestemt.

Tar de litterære figurene med seg i graven

Stieg Larsson hadde ikke skrevet et litterært testamente, og det er rundt dette mye av stridens kjærne rundt bokutgivelsen ligger. De norske forfatterne har heller ikke skrevet noe testamente ennå.

– Nei, men det burde jeg nok ha gjort, svarer Kristensen.

– Jeg har sagt til kona mi at hvis jeg dør før henne, så skal hun passe på at Bjørn Beltø og mine litterære figurer går i graven med meg, sier Egeland.

– Og da er det vel ingen vits i å spørre hvem dere i så fall ville valgt til å videreføre arven deres i bokform?

– Nei, jeg må aldri velge det. Det blir et helt umulig spørsmål, sier Kristensen og ler godt.

– Tanken er utenkelig. Det er ikke aktuelt, sier Egeland om at noen andre skal få skrive videre på hans bøker.

Se video av hele intervjuet i toppen av saken.