VÅPENPARADE: Folkets frigjøringshær viser frem missiler under en parade på Den himmelske freds plass. FOTO: VINCENT THIAN / AP / NTB SCANPIX
VÅPENPARADE: Folkets frigjøringshær viser frem missiler under en parade på Den himmelske freds plass. FOTO: VINCENT THIAN / AP / NTB SCANPIX

PST: – Kina bruker vestlig teknologi og studenter til å utvikle sine våpen

OSLO TINGHUS (TV 2): Torsdag lettet PST litt på sløret om hvorfor to forskere ble utvist fra Norge. 

En av de to forskerne som ble utvist fra Norge fordi PST mener de har drevet med forskning til utvikling av kinesiske kryssermissiler, var åpenbart interessert i dette spesielle fagfeltet.

Universitetet i Agder (UiA), som var hans arbeidsgiver, reagerte på funn i hans laptop, og informerte deretter PST, kom det frem under hovedforhandlingen i Oslo tingrett onsdag og torsdag.

Den kinesiske assistenten og en iranskfødt professor har gått til sak mot Justisdepartementet etter at de ble utvist fra Norge.

Våpenkappløp mellom stormaktene

På laptopen til den kinesiske assistenten fant UiA en underkatalog som var merket «missiles», og ytterligere en underkatalog med seks artikler fra fagtidsskrifter om missiler. UiA fant også ut at han hadde brukt universitetets nettverk til å sende ut spam.

– Det er viktig å holde seg oppdatert på utviklingen, forklarte den kinesiske assistenten på Skype onsdag om sin interesse for avansert våpenteknologi.

I sin forklaring pekte avdelingssjef Jan Ivar Botnan ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på at utvikling av hypersoniske missiler er en del av våpenkappløpet mellom stormaktene:

– Vi er ganske sikre på at man vil bli urolig i Tokyo, Dehli og Washington hvis man blir kjent med at Kina har et operativt hypersonisk missil i sine systemer. Man må være våken. Det er en trussel der ute som dessverre alle ikke er oppmerksomme på, sa Botnan i tingretten torsdag.

Under utspørringen av FFI-toppen forsøkte advokat Arild Humlen, som representerer den iranskfødte professoren, å så tvil om FFIs vurderinger om at hans klient «høyst sannsynlig» har vært involvert i et kinesisk våpenprogram. Ifølge Humlen har professorens kontakt med kinesiske vitenskapsmenn vært innenfor rammen av publiserte fagartikler.

– Han samarbeider med forskere ved et kinesisk universitet om et tema Kina utvikler militært. Jeg vil bli veldig overrasket om Kina ikke er et land som er slik organisert at de utnytter sin kompetanse inn i de militære programmene, sa Botnan om professoren.

PST: – Klare internasjonale forpliktelser

Seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST forklarte hvorfor det er viktig for norske myndigheter å reagere mot denne virksomheten.

– For oss er det viktig å gjøre jobben vi er satt til. Norge har veldig klare internasjonale forpliktelser. Det vil være i strid med grunnleggende nasjonale interesser at dette finner sted, sa han.

Seksjonsleder Haugstøyl gjorde det klart at det for PST er underordnet om forskningen har en sivil profil. Sikkerhetstjenesten ser denne saken som et soleklart brudd på eksportkontrollreglene.

– Den sivile anvendelsen ligger langt frem i tid. Vi støtter FFI i at dette høyst sannsynlig kan anvendes militært. Det har ikke hatt betydning at han har vært medforfatter, og det betyr ikke noe om bidraget er lite eller stort. Det er likefullt et brudd på eksportkontrollregelverket, sa Haugstøyl.

Samarbeidet tett med kinesiske forskere

PST-seksjonssjefen forklarte at den iranskfødte professoren har samarbeidet tett med forskere som knyttes til Kina våpenprogram:

– School of Astronautics ved Harbin Institute of Technology har en åpenbar tilknytning til Folkets frigjøringshær og de som utvikler våpen, også kjernevåpen, sa Haugstøyl i retten.

Haugstøyl understreket samtidig at forskning med Kina ikke er et generelt problem. Kina er for Norge en viktig aktør, som er helt uproblematisk å samarbeide med. Men Kina bruker også vestlig teknologi og studenter for å videreutvikle sine våpensystemer, sa han.

– Vi har etterretningsinformasjon om dette, men våre vurderinger er gradert informasjon, la han til.