NETTHIT: Facebook-innlegget til Erika Barnes spres som ild i tørt gress etter at organisasjonen Breastfeeding Mama Talk la det ut på Facebook. Foto: Privat/Facebook
NETTHIT: Facebook-innlegget til Erika Barnes spres som ild i tørt gress etter at organisasjonen Breastfeeding Mama Talk la det ut på Facebook. Foto: Privat/Facebook

Kvinne skjelte ut ammende mamma – sjekk 5-åringens legendariske svar

Småbarnsmoren Erika Barnes står bak det som kan bli årets mest populære Facebook-innlegg. 

Det går sjeldent lang tid mellom hver gang amming i offentlige rom blir debattert.

POPULÆR: Kentucky-kvinnen Erika Barnes sammen med kjæresten Jason. Foto: Erika Barnes
POPULÆR: Kentucky-kvinnen Erika Barnes sammen med kjæresten Jason. Foto: Erika Barnes

Noen mener at det er støtende å se et nakent kvinnebryst, og langer ut mot ammende mødre.

Nå spres et Facebook-innlegg på den amerikanske ammeorganisasjonen «Breastfeeding Mama Talk» sin side som ild i tørt gress.

Siden har hele 470.000 tilhengere, og innlegget er i skrivende stund delt over 39.000 ganger og likt utrolige 193.000 ganger.

Bak innlegget står trebarnsmoren Erika Barnes, som nylig ble skjelt ut av en annen småbarnsmor mens hun ammet på et kjøpesenter.

Erikas fem år gamle sønn Airryn skal ifølge innlegget ha tatt til motmæle, og nå spres historien verden rundt.

– Jeg hadde aldri trodd at innlegget skulle bli delt så mye. Jeg så ikke den komme, skriver Erika Barnes til TV 2.

STOLT STOREBROR: Adasyn i fanget til storebror Airryn. Foto: Erika Barnes
STOLT STOREBROR: Adasyn i fanget til storebror Airryn. Foto: Erika Barnes

– Det er stol på toalettet

I innlegget kan man lese om det som angivelig skjedde da Erika, Airryn og den nyfødte datteren Adasyn (1 mnd.) skulle besøke et lokalt kjøpesenter. 

Adasyn trengte mat, og Erika begynte å amme henne på en av senterets kafeer. Da henvendte en fremmed småbarnsmor seg mot henne, ifølge Erika.

– Du vet at det er en stol på toalettet der du kan amme? Barnet mitt trenger ikke å se på at du mater barnet ditt mens hun spiser, skal kvinnen ha ropt.

Da reiste Airryn seg opp og fortalte at han ikke ønsket å se hennes barn spise mens han spiser. Da skal han ha fått til svar at datteren spiste maten sin uten at noen kroppsdeler var synlige.

– Men jeg kan se føttene hennes. Du kan ikke se noe av søsteren min, skal Airryn ha svart.

Kvinnen ba Erika om å gå på toalettet for å amme, og da reiste Airryn seg.

– Jeg vil bare hjelpe deg med å bære maten din ut på toalettet. Hvis du synes at det er greit at søsteren min spiser der, så er det vel greit for deg også?

Takker for støtten 

Innlegget er kommentert over 11.000 ganger, og Erika forteller at hun er overveldet over responsen.

– Tusen takk, alle sammen, for de gode ordene og støtten til den lille gutten min og lillesøsteren hans, sier hun.

Videre forteller Erika at hun har lest et par negative kommentarer om at sønnen ikke burde ha vært så frekk overfor fremmede.

– Vi pratet om det å være respektløs. Jeg fortalte ham også at han ikke var i trøbbel fordi han forsvarte søsteren sin, sier hun.

Noen har påstått at historien er oppdiktet. Til dette sier Erika følgende til TV 2:

– Han er best i klassen og godt oppdratt i hva som er rett og galt. Han er en smart gutt – og det er morsomt at han skjønner noe en voksen dame åpenbart ikke skjønner. 

Breastfeeding Mama Talks leder Kristy Kemp bekrefter overfor TV 2 at det er Erika som står bak det populære innlegget. 

– Ja, historien er ekte, og mammaen er Erika Barnes, sier hun. 

«Alle» vil fortelle

Det er ingen tvil om at historien som spres på nett er til inspirasjon for mange tusen småbarnsmødre som gjerne vil fortelle sine historier om amming og kloke ord fra småbarnsmunn. 

Slik lyder noen av kommentarene: 

– For en fantastisk liten mann som forsvarer lillesøsteren sin!

– Jeg ammet datteren min, og en liten gutt spurte meg hva jeg gjorde. Jeg forklarte at jeg ga babyen melk. Han så på meg et par sekunder, og så spurte han om det var juice i den andre. Så utrolig søtt.

– Minner meg om da datteren min Destiny Kindle spurte en kvinne som røykte i busskuret om hun kunne lese, for det stod «No smoking». Desiny var tre år gammel, og oppriktig bekymret for om kvinnen ikke kunne lese og ville havne i trøbbel. «Det regner og jeg vil ikke bli våt», sa kvinnen. «Jeg puster her og vil ikke bli syk», sa Destiny.