Stavanger  20150616.
Norway chess 2015 Stavanger:  Magnus Carlsen er ferdig med første parti på Scandic hotell Forus. 
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix FOTO: JOHANSEN, CARINA /
Stavanger 20150616. Norway chess 2015 Stavanger: Magnus Carlsen er ferdig med første parti på Scandic hotell Forus. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix FOTO: JOHANSEN, CARINA /

Carlsen-remis mot Giri

Magnus Carlsen klarte ikke utnytte sin sjanse til å slå 21-årige Anish Giri for første gang.

Blant de 20 beste sjakkspillerne i verden er det kun én Magnus Carlsen har negativ score mot – Anish Giri, den 21 år gamle jyplingen fra Nederland.

I fjerde runden av Sinquefield Cup hadde verdensmesteren sjansen til å endre på denne statistikken, men nok en gang mislyktes han. 

Carlsen måtte etter 31 trekk signere papirene, ta til takke med et halvpoeng og med sorte brikker innse at han heller ikke denne gangen hadde klart å temme sin yngre konkurrent. 

I stillingen som oppstod etter en svært teoretisk, men rolig åpningsduell var det kun et felt partiet handlet om. Det magiske d5-feltet i en Sveshnikov-oppstilling skulle vise seg å være essensen i stillingen.

Spørsmålet Magnus Carlsen måtte stille seg var når eller om det var riktig å slå av den sterke springeren til Anish Giri, som i disse stillingene har en lei tendens til å være svært plagsom på nettopp d5-feltet.

Carlsen kom frem til konklusjonen om at det var nødvendig å slå vekk springeren, men trolig gjorde han det på litt feil tidspunkt. Han måtte derfor se seg nødt til å være under press resten av partiet, men lyktes elegant med å berge i land et halvpoeng.

Følgende sitat fra TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer beskriver godt hvordan Magnus Carlsen trakk i nødbremsen da det var ytterst nødvendig.

- Magnus har funnet ut at den beste måten å sikre remis på er å gå i forsvarsmodus, sa han. 

Og det gjorde han - akkurat på riktig tidspunkt. 21-årige Giri måtte innse at han, med en slik passiv innstilling fra verdensmesteren, ikke ville klare å vinne partiet. Nederlenderen innbød til avbytter av brikker, og da ble klart at partiet snart ville ende i poengdeling. 

Verdensmesteren står dermed med 2,5 poeng av fire mulige, og ligger stadig et halvpoeng bak Veselin Topalov som etter remis mot Alexander Grischuk står med tre. Også Levon Aronian har tre poeng og deler førsteplassen med Topalov.