Oslo-brannmenn håper bilistene lærer av denne utrykningsvideoen

Videoen som viser en utrykning med en snitthastighet på 20 km/t, er sett av hundretusener på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når nødetatene rykker ut, er vi kanskje på vei for å hjelpe noen du er glad i.

– Vi håper denne videoen vil gjøre at bilister slipper oss enda raskere frem, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat om videoen som viser hvordan utrykningskjøretøy ikke kommer frem i den tette trafikken.

Snittfart på 20 km/t

Hvert sekund og minutt teller når liv skal reddes, men som videoen viser, er det slett ikke lett å nå frem i tide. At brannmennene må ut av bilen for å rydde vei, er dessverre ikke en sjeldenhet, sier Hovtun til TV 2.

Brannbilen bruker fire og et halvt minutt fra Helsfyr til trafikkulykken i Vålerengatunnelen. En strekning på 1,6 kilometer, og en snitthastighet på 20 km/t.

– Videoen viser en helt vanlig utrykning. Dette er så vanlig at brannmennene vi ser i videoen, ikke engang leer på øynene.

– Viktig å ta hensyn

Responsen etter videoen som ble lagt ut på Brann- og redningsetatens Facebook-side tirsdag, tyder imidlertid på at bilister kan ha godt av å se en utrykning med brannmannens øyne, og lære av det. For i løpet av et døgn er videoen sett over 310.000 ganger, og delt tusenvis av ganger.

Hovtun påpeker at de ikke er ute etter å henge ut enkeltbilister:

– Jeg tror alle bilister vi ser i videoen gjør sitt beste. Samtidig er det at biler tar hensyn i trafikken utrolig viktig for oss. Vår etat har over 50 utrykninger i døgnet, så det er en stor sjanse for å treffe et utrykningskjøretøy, sier han.

Disse fire rådene gir Oslo brann- og redningsetat til bilistene:

  • Følg med i speilet når du sitter i bilkø.
  • Når du ser blålys eller hører sirener, trekk ut av veien.
  • Sett på nødblink eller blinklys for å signalisere at du har sett oss.
  • Husk at det kan komme flere brannbiler, ambulanser eller politibiler etter den første.