Kenyansk superstjerne: – Dopere er desperate, late og ute etter penger

David Rudisha mener noe må gjøres med dopingproblemene i hjemlandet.

Onsdag sprakk nyheten om at de kenyanske løperne Joyce Zakary (400 meter) og Koki Manuga (400 meter hekk) skal ha avlagt positive dopingprøver under friidretts-VM i Beijing.

– Desperate og late

David Rudisha er en av Kenyas og verdens aller største friidrettsstjerner, og vant VM-gull på 800-meteren i Beijing tirsdag og gull på samme distanse i VM i Daegu i 2011,samt OL-gull i London i 2012, der han også satte verdensrekord med tiden 1:40.91. Nå mener han noe må gjøres.

– Det er et problem innen idretten generelt. Vi har sett det og hørt rykter. Blant utøvere verden over, også i Kenya hvor vi har et stort antall folk som trener, er det noen som er desperate. De ønsker å skaffe seg penger og de vil vinne mesterskap. Men dette er folk som er late, som tror at man kan lykkes i livet ved å ta snarveier, sier Rudisha.

Se intervjuet i videovinduet øverst i saken!

For å bli kvitt Kenyas dopingspøkelse mener superstjernen at landets regjering og det kenyanske friidrettsforbundet må jobbe sammen om å skape et godt testsystem.

– Det er noe som det må jobbes med, og Kenya må også gjøre noe med det. Om de kan bygge en dopingkontroll og gjøre tilfeldige dopingtester av lokale utøvere, så tror jeg det vil hjelpe. De som det internasjonale friidrettsforbundet ikke kjenner til, de er ikke på dopinglisten. Folk kan gjøre hva enn de vil, og det er mye som må gjøres både i Kenya og i resten av verden, sier 26-åringen.

GULLGROSSIST: David Rudisha med VM-gullet  han sikret seg på 800-meteren i Beijing. Den kenyanske superstjernen har lite til overs for dopere. REUTERS/Damir Sagolj FOTO: DAMIR SAGOLJ /
GULLGROSSIST: David Rudisha med VM-gullet  han sikret seg på 800-meteren i Beijing. Den kenyanske superstjernen har lite til overs for dopere. REUTERS/Damir Sagolj FOTO: DAMIR SAGOLJ /

– Respekter talentet Gud ga deg

Verdensmesteren har ingenting til overs for de som doper seg, og mener folk må innfinne seg med det talentet de blir født med.

– Vi ønsker at folk skal konkurrere på en rettferdig måte, med respekt for hverandre. Dra og få det som er ditt. Om du ikke er best, hvorfor skal du tvinge deg selv til å være det? Gud har gitt deg talentet du har, og det må du respektere. Vi kan ikke være like alle sammen. I vår kultur sier vi at barn i samme familie er som fingrene. Fingrene er ikke like, noen er kortere og andre er større. Vi er forskjellige, selv om vi er på samme hånd, sier 26-åringen.

– Innen idretten har alle sin plass, og om du ikke har talentet og ikke jobber hardt for å nå målene dine, så er ikke doping den riktige måten å gjøre det på, fortsetter Rudisha, og legger til:

– Idiotisk

– Det er en idiotisk ting. Det er galskap, og man vanærer navnet til andre utøvere, landet sitt og familien sin. Det er bare trist.

Kenya har vært suverene på langdistanse i en rekke år, men havnet i søkelyset for doping etter avsløringene til den tyske tv-kanalen ARD og den britiske avisen The Sunday Times.

De har fått tak i resultater fra en IAAF-database, som viser at over 100 medaljevinnere i OL og VM har hatt avgitt mistenkelige blodprøver i årene 2001 til 2012. Hele 18 av disse skal være fra Kenya.

Det er også Kenya som topper medaljestatistikken i Beijing-VM. I skrivende stund står den afrikanske nasjonen med seks gull, tre sølv og to bronse.