I TRØBBEL: Joyce Zakary skal ha avlagt positiv dopingprøve under VM. (AP Photo/David J. Phillip)
I TRØBBEL: Joyce Zakary skal ha avlagt positiv dopingprøve under VM. (AP Photo/David J. Phillip)

– To kenyanere tatt for doping under VM

Dopingsøkelyset er på Kenya etter at to løpere skal ha avlagt de første positive dopingprøvene under VM i Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

400-meterløperen Joyce Zakary og Koki Manunga skal begge ha avlagt positive dopingprøver under VM, melder Sportsnewsarena.com.

Knuste den kenyanske rekorden
Joyce Zakary har hatt en eventyrlig formutvikling denne sesongen, og løp inn til ny kenyansk rekord med tiden 50,71 i sitt forsøksheat.

Så sent som i juli 2014 var det fortsatt Rose Waithera som hadde den kenyanske bestenoteringen på distansen med 51,56 satt i OL-finalen i 1984 i Los Angeles.

Men til tross for at det var forventet at hun skulle ta en plass i finaleheatet i Beijing, så møtte ikke Zakary opp til semifinaleheatet sitt tirsdag.

Ordknapp lagledelse
Årsaken skal være at hun ble informert om at det var funnet spor av ulovlige stoffer i dopingtesten hennes.

– Alt som handler om doping er konfidensielt til det er bevist og alle prosedyrer er fulgt. Jeg skal møte lagledelsen og Det internasjonale friidrettsforbundet og se om jeg da får ytterligere informasjon, sier representant for det kenyanske friidrettsforbundet Isaac Mwangi.

Manunga skuffet stort i sitt forsøksheat og ble utslått med en av de svakeste tidene av alle.

– Hun fortalte treneren sin at hun hadde problemer med IAAF, sier lagleder Joseph Kinyua.

Kenya i dopingsøkelys
Kenya har vært i søkelyset for doping etter avsløringene til den tyske tv-kanalen ARD og den britiske avisen The Sunday Times.

De har fått tak i resultater fra en IAAF-database, som viser at over 100 medaljevinnere i OL og VM har hatt avgitt mistenkelige blodprøver i årene 2001 til 2012. Hele 18 av disse skal være fra Kenya.

Kenya har vært suverene på langdistanse i en rekke år. Moses Kiptanui vant tre VM-gull på 3000 meter hinder på 1990-tallet, og var den første som løp under åtte minutter på distansen.

– Gjør hva som helst
Etter at han la opp var han trener i hjemlandet. Han har blant andre vært trener for Ezekiel Kemboi, som tok sitt fjerde strake VM-gull på 3000 meter hinder i Beijing. Men Kiptanui har nå gitt opp trenergjerningen på grunn av sin frustrasjon over all dopingen i kenyansk friidrett.

– Problemet er at det er så mange utøvere nå. Bare de aller beste av dem har muligheten til å dra utenlands for å løpe og tjene penger. Derfor er de villig til å gjøre hva som helst for å gjøre seg bemerket – spesielt doping, fortalte han til L'Equipe i forrige uke, skriver New York Times.

30 tatt for doping siden 2012
Han får støtte av professor Moni Wekesa, som sto i spissen for en etterforskning for å oversikt over dopingbruk i kenyansk idrett.

– I dette landet er det flere idrettsutøvere enn syke som bruker EPO. I Kenya har vi alltid trodd at doping bare var noe som berørte folk som bodde i Frankrike og England. Men undersøkelsene våre har vist hvor enormt problemet er her. Det er mye uvitenhet. Mange av de unge utøverne som bruker disse produktene har aldri lært hvordan de bruker dem. Og myndighetene gjør absolutt ingenting for å stoppe det. Det gjøres ingenting for å forebygge, sier han.

Siden 2012 har over 30 kenyanske friidrettsutøvere blitt tatt for doping. Den mest kjente av dem er maratonløperen Rita Jeptoo, som testet positivt på EPO i fjor høst og ble utestengt i to år.

Topper medaljestatistikken
Kenya topper medaljestatistikken i VM så langt, med fire gull-, tre sølv- og to bronsemedaljer.

De har tatt trippelseier både på 3000 meter hinder og på 10 000 meter for herrer. Mens David Rudisha oppskriftsmessig vant 800 meter. Den fjerde gullmedaljen tok Nicholas Bett på 400 meter hekk.