Så mye penger tjener de på Europaliga-suksess

En økning i premiepenger på 65 prosent gjør gruppespill i Europaligaen meget attraktivt for de norske klubbene.

Se Borussia Dortmund-Odd på TV 2 Sportskanalen og Sumo torsdag kl. 20.30!

Både Odd, Molde og Rosenborg står overfor uhyre viktige kamper torsdag kveld. Kamper som avgjør om det blir spill i Europaligaens gruppespill eller ikke – kamper der det også står om millioner av kroner.

Mer lukrativt enn tidligere
For suksess i Europa betyr kjærkomne penger i klubbkassene til de norske klubbene. Før årets sesong har Det europeiske fotballforbundet (Uefa) slått sammen inntektene fra begge de europeiske klubbturneringene. Skillet mellom Europaligaen og Mesterligaen er minsket, selv om det fremdeles er langt mer attraktivt å spille i Mesterligaen både sportslig og økonomisk. 

Som et eksempel gir en seier i Mesterliga-gruppespillet 14,2 millioner kroner. Til sammenligning får man 3,4 millioner kroner per seier i Europaligaens gruppespill. 

Pengene som fordeles på klubbene som når gruppespillet i Europaligaen, har steget hele 65 prosent før årets sesong.

– Pengene man får gjennom et gruppespill i Europaligaen har vært betydelig for norske klubber de siste årene. Nå er summen blitt enda mer betydelig. Uefa har startet på en ny treårig syklus, og det er vesentlig mer penger som skal fordeles fra Uefa til de deltakende klubbene nå, sier Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen til TV 2.

Så la oss ta en kikk på inntektene de norske klubbene allerede har sikret seg, og hvordan utsiktene er dersom suksessen fortsetter.

Se hvor mye klubbene får fra Uefa gjennom spill i Europa i faktaboksen til høyre! Oversikt over de norske klubbene finner du nederst i saken.

– Gikk lenger enn forventet
Odd har den tøffeste oppgaven av de norske lagene i playoffen, for til tross for den magiske 3-4-kampen mot Borussia Dortmund i Skien er det få som levner telemarkingene noen som helst sjanse til å avansere til gruppespillet.

Dag-Eilev Fagermos gutter kom inn i den første kvalifiseringsrunden og er allerede sikret minst 8,14 millioner kroner i inntekter fra Uefa. I tillegg kan klubben legge til billettinntekter for de fire hjemmekampene som er spilt.

– Vi har hatt store billettinntekter. Spesielt gjelder dette kampen mot Dortmund da vi var utsolgt, sier Odds økonomi- og administrasjonssjef, Martin Dalin til TV 2.

– Det er klart dette er kjærkomment. Vi er jo ikke en kjempestor klubb og har ikke all verdens økonomi. Man må huske på at det ikke er så lenge siden økonomien var veldig dårlig i klubben, så det er klart at dette har mye å si for oss. Det gir oss frihet og mulighet til å prioritere mer på sport.

Skulle Odd klare det umulige mot Dortmund, stiger summen til 28,68 millioner kroner ved kvalifisering til gruppespillet. Men i Odd, der budsjettet ligger på 65 millioner kroner, tar man ikke høyde for en bragd i Tyskland.

– Før sesongen tenkte vi at vi kom til å få inn rundt 4,5 millioner kroner (gjennom spill i Europa, journ. anm.). Nå ligger vi godt over ti millioner. Vi gikk lenger enn vi hadde sett for oss i budsjettene, sier Dalin.

– Det sportslige henger høyt
Rosenborg sjokkerte Steaua og vant imponerende 3-0 på bortebane i den første playoff-kampen. Forventningen er derfor at trønderne skal gjøre jobben på hjemmebane og fikse mer spill i Europa på Lerkendal.

I likhet med Odd er Rosenborg allerede sikret 8,14 millioner kroner, en sum som stiger til 28,68 millioner kroner ved kvalifisering til gruppespillet. RBK har et budsjett på i overkant av 150 millioner kroner.

– Vi har budsjettert med én kvalik-kamp. Per nå går vi i null uavhengig av gruppespill eller ikke. Det er fordi vi har hatt høyere billettinntekter i Tippeligaen og høyere inntekter fra Uefa. Så ligger vi litt bak på partnersiden og spillerkjøp, men vi har kontroll og styrer mot null, sier Rosenborgs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug til TV 2.

Sist gang Rosenborg var i gruppespillet i Europaligaen skrev vi 2012. Siden den gang har summen for å kvalifisere seg til gruppespillet økt med drøyt ti millioner kroner. 

– Det er to ting med å komme seg til gruppespillet i Europa. Det sportslige henger høyt. Vi får vist oss mot de beste klubbene i Europa, samtidig som det er en utvikling for spillerne. Og så er det godt økonomisk for Rosenborg, sier Moe Dyrhaug, som gleder seg over positiv øke i billettinntekter.

– Totalt kan vi kanskje tenke oss en bruttoinntekt på 40-50 millioner kroner. Og så har vi en utgiftspost på 25 millioner.

Skal dele 1,44 milliarder kroner
Molde leder 2-0 og drar til bortemøtet med Standard Liège med optimisme. Klubben er allerede sikret minst 11,17 millioner kroner fra Uefa. Summen moldenserne får er høyere enn den Odd og Rosenborg får grunnet spill i Mesterliga-kvaliken, pluss en fast sum alle nasjonale mestere får dersom de ikke tar seg til gruppespillet i Mesterligaen.

Ved kvalifisering til gruppespillet vil Molde være sikret 31,71 millioner kroner. I budsjettet på i overkant av 100 millioner kroner har ikke Molde regnet med spill i Europa. 

– I kvalifiseringen har vi hatt i overkant av en halv million kroner i billettinntekter per kamp. Det er selvsagt litt avhengig av motstander, sier Nordstrand Jacobsen.

Så langt har alså Molde til sammen hatt inntekter på om lag 13 millioner kroner gjennom spill i Europa. Den summen kommer til å stige kraftig ved avansement til gruppespillet.

For i tillegg til pengene klubbene får gjennom sportslige prestasjoner, skal også 1,44 milliarder kroner fordeles på alle klubber som tar seg til gruppespillet gjennom et såkalt «market pool». Hvor stor summen blir for de ulike klubbene, avhenger av flere faktorer: Hvor mye tv-rettighetene selges for, hvor mange land fra hver nasjon som er med, hvordan disse lagene gjorde det forrige sesong etc.

– Alle pengestrømmene fra Uefa er offentlig kjent i størrelse. Men en stor del av potten er imidlertid ukjent og ikke mulig å tallfeste nå, sier Nordstrand Jacobsen.

Dersom klubbene ikke går til gruppespillet:
Rosenborg: 8,14 millioner kroner
Molde: 11,17 millioner kroner
Odd: 8,14 millioner kroner

*I tillegg kommer billettinntekter.

Dersom klubbene kommer seg til gruppespillet:
Rosenborg: 28,68 millioner kroner
Molde: 31,71 millioner kroner
Odd: 28,68 millioner kroner

Seier/uavgjort i gruppespill: 3,4 millioner kroner / 1,13 millioner kroner

*I tillegg kommer billettinntekter og «market pool»-penger.

Summene i saken er regnet ut etter euro-kursen per 26. august.