Her skal det lagres
data fra hele verden

Gammel gruve i Nordfjord blir et av verdens største datasentre.

Helt ytterst i Nordfjord på Vestlandet, ligger den lille byen Måløy. Til tross for at byen bare har 3500 innbyggere, er Måløy en av de viktigste fiskerihavnene i landet.

Her holder også bedriften Local Host til. Adminstrerende direktør, Sindre Kvalheim, startet bedriften i 2007, og har ekspandert driften hvert år.

Bedriften tilbyr datalagring til kunder i nærmiljøet. Det mange omtaler som «skyen», har dette firmaet i et serverrom på størrelse med en vanlig skipskontainer.

– Dette er en egentlig en stor server, vi har plass til dataene til stort sett alle bedriftene i nærmiljøet her, sier Kvalheim.

Fikk idéen på tur

Bedrifters e-post, data, forskningsprosjekter, bilder, videoer; det finnes mye forskjellig lagret på disse serverne. Men næringen som Kvalheim driver i, er i enorm vekst. Det er vanskelig å måle nøyaktig, men eksperter antar at den totale mengden data som finnes i verden, dobles hver 18 måned. Og det går stadig fortere.

Derfor er lokalene til Local Host i ferd med å bli for små. Det skjønte Sindre tidlig. En dag i 2009 da han gikk tur sin far i nærområdet, fikk de to en stor idé.

– Min far jobbet i Lefdal gruve utenfor Måløy, fra 80-tallet og frem til 2009. Da ble olivinuthentingen som foregikk der, satt i driftshvile. Vi diskuterte hva vi kunne gjøre med gruven etter at den tradisjonelle driften forsvant, forteller Sindre.

MØRKT OG KJØLIG: Snart skal data fra hele verden lagres i den nedlagte gruven i Måløy. FOTO: Lefdal Mine Datasenter
MØRKT OG KJØLIG: Snart skal data fra hele verden lagres i den nedlagte gruven i Måløy. FOTO: Lefdal Mine Datasenter

Svaret de kom frem til, har blitt realisert i dag. Etter seks år på tegnebrettet, har prosjektet i Lefdal både økonomien i orden og kunder på plass. 

– Vi siktet høyt, og nå er vi der. Vi har finansiering, vi har kunder, nå gjenstår bare det avsluttende arbeidet nede i gruven. Det er utrolig deilig, sier Kvalheim.

Stor fordel i gruve

Sammen med investorgruppen og andre samarbeidspartnere skal Kvalheim bygge og drifte det som kan bli et av verdens største datasentre. I de eksisterende gruvene som faren jobbet i, er det meste lagt til rette for å flytte moderne teknologi inn.

– Vårt store konkurransefortrinn er at vi har så mange naturgitte forutsetninger for å få dette til. Fjorden langs gruven fungerer som et kjøleskap, slik at serverne ikke blir for varme. Det betyr at vi slipper å bruke mye strøm på nedkjøling, som vanligvis er svært kostnadskrevende, sier Kvalheim.

En annen fordel, forteller han, er at gruven allerede er utgravd. Det betyr at Lefdal gruve vil få nærmere 120.000 kvadratmeter med plass til servere.

– Kan bli en gull-næring

Generalsekretær i IKT Norge, Per Morten Hoff, har i mange år ment at Norge bør bli en stor datasenternasjon. De siste årene har to store kontrakter gått til konkurrenter i våre naboland. Facebook la sitt datasenter til Sverige, mens Google har investert mye i Finland. Hoff mener Norge har alle muligheter til å bli en stor datalagrings-nasjon.

STORE PLANER: I august 2016 skal serverne være i drift. FOTO: Lefdal Mine Datasenter
STORE PLANER: I august 2016 skal serverne være i drift. FOTO: Lefdal Mine Datasenter

– Vi har kaldt klima, en stabil politisk situasjon, få jordskjelv og god tilgang på strøm. Vi er litt sent ute, men dette kan bli en gull-næring for Norge hvis vi kaster oss med på denne bølgen, sier Hoff.

Bellona mener satsingen også har en stor klimamessig fordel.

– Innen fem år vil utslippene fra verdens datasentre passere de totale utslippene fra flyindustrien i omfang. Dette er en kraftkrevende næring i enorm vekst. I Norge har vi muligheter til å bruke den grønne vannkraften vi har tilgjengelig i denne næringen, og sånn sett bidra til å redusere de totale utslippene, sier seniorrådgiver i Bellona, Runa Haug Khoury.

Hun mener Norge bør satse på å bli blant de virkelige store aktørene innenfor datasentre.

– Dette er et helt konkret svar på det grønne skiftet som så mange politikere etterlyser. Dette må vi satse på, mener Khoury.

Redusert el-avgift

Lefdal gruve offentliggjorde de enorme planene sine under en pressekonferanse i dag. Olje- og energiminister Tord Lien talte til forsamlingen, bestående av mange fra IT-bransjen, både nasjonalt og internasjonalt. Lien høstet trampeklapp fra salen da han kunngjorde at regjeringen har planer om å legge til rette for vekst innenfor datasenter-næringen.

– Dette kan bli veldig stort for Norge. Vi har varslet at vi ønsker å gi datasenter-næringen redusert el-avgift, på lik linje med annen kraftkrevende industri, sier Lien til TV 2.

28 kilometer motorvei

Nede i gruven utenfor Måløy viser Sindre Kvalheim stolt fram de enorme omgivelsene. Totalt 28 kilometer med motorvei skal legges, med serverrom på størrelse med Nidarosdomen på alle kanter.

– Hadde vi vært ferdig utbygd i dag, ville vi vært blant det absolutt største datasentrene i verden, sier Kvalheim.

Nå skal det arbeides intenst i perioden fremover. Snart skal data fra hele verden lagres i den nedlagte gruven i Måløy.

– I august 2016 går vi live, og da skal dette fungere, sier Kvalheim.