Høgmos skjebnekamp: – Taper vi, er prosjektet hans totalt mislykket

Mini tror bortetap mot Bulgaria vil lede til Per-Mathias Høgmos avgang. 

Ullevaal/Bergen (TV 2 Sporten): Med Kroatia og Italia som storfavoritter til å ta de to EM-plassene i Norges kvalikgruppe er det etter alt å dømme tredjeplassen Per-Mathias Høgmo og hans menn må konsentrere seg om.

– Alt står på spill

Den innehar Norge for øyeblikket, men dersom det skulle ende med tap borte mot Bulgaria neste torsdag, så vil det være bulgarerne som er i førersetet i kampen om tredjeplassen, som gi muligheten til å kvalifisere seg til EM via playoff.

– Alt står på spill. Taper vi der er vi ferdige, da kommer vi ikke til noe mesterskap med dette laget. Da er prosjekt Høgmo, som startet for to år siden, totalt mislykket, sier TV 2s fotballekspert Mini.

Med så mye på spill mener han at Norge er nødt til å være kynisk.

– Uavgjort vil være gull verdt for oss. Bulgaria må vinne, og det er et drømmescenario. Da må vi sette inn folkene som kan kjøre overganger og som vet at vi med en gang vi vinner ballen, så må de gå på løp fremover, sier 49-åringen.

– Har vært dårlig

Han mener Høgmo ikke har levert tilfredsstillende resultater knappe to år etter at han inntok sjefsstolen som Drillos erstatter.

– Så langt har det vært dårlig. Vi har ikke klart å skape noen entusiasme i det hele tatt. Høgmo sine gutter har på 19 landskamper kun vunnet fire. Det er mot Moldova, Aserbajdsjan og Malta. Det er ikke noe som sier at vi er på rett vei. Måten han har gått inn på her, hvordan vi skal spille fotball og med resultatene, har han ikke lykkes i det hele tatt, sier fotballeksperten.

Han mener at den spillestilen Høgmo proklamerte da han ble ansatt aldri har vært i nærheten av å bli implementert.

– Vi har vært naive, definitivt. Vi skulle revolusjonere fotballen. Da Per-Mathias kom inn for to år siden med ord som nesten ingen hadde hørt om, da var det snakk om professoren og om hvordan fotballen skulle finnes opp på nytt. På pressekonferansen i dag var han nøktern, og sa at vi har tro på å vinne kampen og at vi skal gjøre det på en grei og enkel måte. Det var ikke mye tåkeprat fra ham i dag.

– Hva tror du?

– Jeg tror det blir fryktelig tøft. Det aller viktigste blir å unngå et tap, for da er vi fortsatt i førersetet om den tredjeplassen som gir oss en mulighet til å spille playoff, sier Mini.

Tror fjerdeplass gir sparken

49-åringen tror ikke Høgmo får sparken dersom det blir tap for Bulgaria, men tror landslagssjefen blir nødt til å gå dersom Norge innehar fjerdeplassen når kvaliken er ferdigspilt.

– Skiftet kommer nok ikke på fredagen, men blir vi nummer fire i puljen tror jeg ikke Per-Mathias Høgmo er sjef i januar 2016, spår Mini.

Høgmo selv ser ikke på Bulgaria-kampen som en skjebekamp for sin egen del.

– Nei, det gjør jeg ikke. Men det er en kamp som vi har utrolig lyst til å vinne, sier landslagssjefen.