Obama ruster opp mot Putin med superkampfly til Europa

NATO svarer på russisk militær aggresjon med å utplassere militært materiell til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA vil utplassere superkampflyet F-22 Raptor i Europa innen kort tid.

Sjefen for det amerikanske luftvåpenet sa mandag at USA gjør dette som en del av innsatsen for å støtte østeuropeiske NATO-medlemmer etter Russlands intervensjon i Ukraina.

Raptor er foreløpig det eneste operative femtegenerasjons kampflyet i verden. Det taktiske jagerflyet med stealth-egenskaper er utstyrt for bakkeangrep, elektroniske angrep og signaletterretning, og har vært brukt i luftangrep mot IS-mål i Irak og Syria. 

Deborah Lee James ga ingen detaljer om hvor mange fly som vil bli utplassert, eller når eller hvor dette vil skje, men sier at utplasseringen er i tråd med oppfordringen fra USAs forsvarsminister om en sterk og balansert tilnærming til Russland.

Provoserer russerne

Utplasseringen av Raptor-flyene til Europa, som er den første som vil finne sted utenom flyoppvisninger, er et svar på den økende bekymringen blant USAs NATO-allierte over russernes militære aggresjon.

Det russiske nyhetsbyrået Sputnik News hevder utplasseringen av Raptor-flyene er en provoserende handling som kan bli møtt med russiske mottiltak. Ifølge et medlem i det russiske parlamentets forsvarskomité følger Moskva utviklingen tett.

I fjor styrket NATO luftpatruljene over Baltikum, og i april ble fire norske F-16-fly sendt til Litauen på et fire måneders oppdrag for å avskjære og identifisere russiske militærfly i luftrommet. Polen er blant landene som også har styrket flyberedskapen.

– Russlands militære aktivitet i Ukraina fortsetter å være en stor bekymring for oss og våre europeiske allierte, sa James på en pressekonferanse i Pentagon mandag.

Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak sa mandag at NATO må styrke det militære nærværet i Øst-Europa. I et intervju med Polskie Radio ga han klart uttrykk for at trusselen fra Russland krever et slikt svar fra NATO-alliansen. 

Lagrer tunge våpen i Øst-Europa

I vinter sendte det amerikanske flyvåpenet A-10 Thunderbolt-fly og F-15C Eagle-kampfly til Europa på et halvårsoppdrag, og tirsdag ankom åtte Thunderbolt-fly Estland. Disse flyene ble bygd på 1970-tallet for å slå ut stridsvogner og infanteri, og utstasjoneringen av disse flyene er blant en rekke tiltak fra NATO etter den russiske intervensjonen på Krim i 2014. 

I sommer ble det kjent at USA skal lagre tunge våpen i Øst-Europa. Rundt 250 stridsvogner og materiell til å utstyre en brigade skal til Estland, Litauen, Latvia, Bulgaria, Romania og Polen. Denne forhåndslagringen er et brudd på samarbeidsavtalen NATO og Russland inngikk i 1997, men NATO mener at Russland har brutt avtalen med sin krigføring i Ukraina.